Shakespeare Szentivánéji álom című darabját mutatja be a Kassai Thália Színház

Shakespeare Szentivánéji álom című darabját mutatja be a Kassai Thália Színház

William Shakespeare Szentivánéji álom című darabja az évad első bemutatója a Kassai Thália Színházban. A darabot Matusek Attila rendezte, a bemutató csütörtökön, november 10-én lesz.

„Shakespeare-nek ez a vígjátéka átláthatatlan bonyodalmak és váratlan fejlemények őrült kavalkádja, teli szerelmi bonyodalmakkal és kicsinyes hatalmi harcok szövevényes történetével. Athén ura győzelmét ünnepli, a helyi színtársulat előadásra készül, Puck, a nyughatatlan kobold mindennel elégedetlen, ezért úgy dönt, hogy beavatkozik a cselekménybe” – írta a darabról a színház.

A szereplők egy álomban találják magukat, és szembesülnek legbensőbb vágyaikkal. Mindegyikük azt hiszi, hogy tudja, mit akar, mire vágyik, de végül kiderül, hogy a legtöbbjük még abban sem biztos, ki is ő, és hogyan csöppent ebbe a helyzetbe.

Shakespeare 1595-ben írta a darabot, ez az egyik legtöbbet játszott vígjátéka, mind a mai napig új inspirációkkal nyúlnak hozzá a színházak és a rendezők. Shakespeare szövege humorral, érzelmekkel telítve, és kegyetlenül pontosan mutatja meg a hatalmat.

Hírdetés

„Lényegében három darabból áll ez a komédia. Az egyikből a másikba lépünk át, oda-vissza ugrunk a részek között, egy pillanatra sem unatkozunk, mert amikor kezdene unalmas lenni, a szerző egyszer csak új szereplőt küld a színpadra, és amikor őt már megismertük, felbukkan egy már ismerős figura, akiben hirtelen valami újat fedezünk fel. Ez nagyon nekem való” – mondta az rendező.

A darab szövegének váza Nádasdi Ádám fordítása, de Matusek hangsúlyosan átszerkesztette, kiegészítette és idézeteket emelt be egy másik szövegből.

A darabban mások mellett Ollé Eriket, Varga Anikót, Lax Juditot, Madarász Mátét, Katona Esztert, Balla Barnabást, Hégli Bencét láthatja a közönség.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »