Séta a pozsonyi vár körül – KÉPEKKEL

Séta a pozsonyi vár körül  – KÉPEKKEL

A tikkasztó hőség után ma végre kellemes időjárás köszöntött be Pozsonyba, ezért a pozsonyi várat látogattuk meg, melynek teraszáról csodálatos kilátás nyílik a fővárosra.

A lágy nyári szellő nemcsak minket vonzott ki a szabadba, hanem sok turistát is, akik már a reggeli órákban nagy csoportokban sorakoztak a pozsonyi vár előtt. Mi tagadás, ki kell használni a jó időt, hisz a vár környéke a hidegebb évszakokban általában szeles, nyáron pedig túl nagy a forróság egy hosszabb sétára.

A jellegzetes, felfordított asztal formájú pozsonyi vár a főváros egyik legismertebb nevezetessége. A Duna bal partján található az ott elhelyezkedő magas várdomb tetején.

A várat általában a nyugati oldalról szokták megközelíteni a látogatók, vagyis a szlovák parlament épülete felől (Alexander Dubček tér). A Hodža térről egyenes trolibuszjáratok indulnak fel a várhoz, de akár a népszerű piros sétavonatokat is igénybe vehetjük, amellyel Pozsonyban előszeretettel kocsikáznak a turisták.

A vár területére ugyanakkor a Váralja negyedből is feljuthatunk. A Szent Márton-dómmal szembeni oldalon található lépcsősoron keresztül.

A várdombra érkezve már látni a díszes Bécsi-kaput, amelyen keresztül jutunk be a vár területére. A vár körüli park nagyon tiszta és rendezett. Innen egy macskaköves út vezet egy másik díszes kapuhoz, amelyet átlépve a pozsonyi vár teljes szépségében tárul elénk.

A vár teraszáról csodálatos panoráma nyílik a Dunára és magára a városra. A turisták előszeretettel fotózzák a kilátást, ezen a helyen ezért mindig sok kíváncsiskodóval találkozunk.

Hírdetés

Ma sem volt ez másként. Jó hír, hogy több magyarul beszélő csoporttal is összefutottunk.

A négy saroktornyos vár épületét pár éve felújították, így ma csodás fehér színben pompázik. Helyiségeinek egy részében múzeum működik, ahol a nyár folyamán a híres Inkák Aranya kiállítást lehet megtekinteni.

A vár bejárata előtt I. Szvatopluk morva fejedelem lovasszobra látható, amelyet még 2010-ben helyeztek ide, annak ellenére, hogy az alkotás művészi és politikai szempontból egyaránt sok kritikát kapott.

A vár épületét körbe lehet járni. Egy tágas park övezi körül hatalmas fákkal és számos paddal, ahová leülhetünk. A parkban információs táblák figyelmeztetnek, hogy a vár területén étterem és borozó is várja a látogatókat.

Érdemes megtekinteni a vár mögött található pompás barokk kertet is, amely kiváló helyszínként szolgál egy romantikus sétához vagy fotózáshoz.

A vár igazi fénykorát Mária Terézia idejében élte, amikor barokk-rokokó stílusú külsőt nyert a várkastély. Ebben az időszakban nem csak az épületet, de környékét is átépítették.

A várkastély északi részén A. Zinner tervei alapján egy kertet létesítettek, 1743-ban pedig egy franciakertet, amelyet egy viszonylag magas fal választott el a vár épületétől. Húsz évvel később ismét átépítették és átalakították a kertet, amikor sokkal igényesebb formát kapott virágágyasokkal, vágott bokrokkal és díszfákkal. A kert alsó teraszán egy nyolcszög alakú csobogó is látható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »