Sértegette, mire mint egy könnyű rongybabát úgy a falhoz vágta, hogy az ájultan elnyúlt

Nem mai történetet fogok megosztani, nem, még ha akár az is lehetne. Azért teszem, hogy rámutassak, minő abszurd korban élünk. Sértegetni lehet, az nem számít bűncselekménynek, csak a megtorlása.

Magyar Menedék - Badiny

Íme a történet:

„Félelmetes fizikai ereje ellenére halk szavú, melegszívű és rendkívül békés ember volt. Nyugodtságát soha nem vesztette el. Egyszer a bátyám születésnapját ünnepeltük egy cigányzenés kocsmában, amikor a szomszéd asztalnál ülő négy férfi gúnyolódó megjegyzéseket tett elnyűtt egyenruhájára. A szomszéd asztalnál ülő négy férfi hangos gúnyolódását és sértegetését hosszú ideig tűrte, majd felállt és melléjük lépve azt mondta:

– Uraim, rám bizonyos határokon belül azt mondanak, amit akarnak. De ha az egyenruhámra még egy sértő szót mondanak, megharagszom!

– Hát akkor haragudjon meg! – harsogta az egyik, és felnyúlva letépte egyenruhája zubbonyának a zsebét, mire akkora pofont kapott F. I.-tól, hogy székestül a harmadik asztal alatt kötött ki. Társai F. I.-ra vetették magukat, és mi is felugrottunk a bátyámmal, hogy segítsünk neki, de nem volt ránk szüksége. Az első támadóját egyetlen ütéssel letaglózta. A másodikat – még nála is magasabb, testes fiatalembert – mint egy könnyű rongybabát úgy a falhoz vágta, hogy az ájultan elnyúlt. Látva az iszonyatos erőt, a harmadik támadója rémülten elrohant. Mintha mi sem történt volna, nyugodtan visszaült a helyére, és így szólt:

– Nem szeretem az ilyen gyerekes civakodásokat… – és újabb sört rendelt. Később elkérte a pihenő cigányok prímásától a hegedűjét, és eljátszotta kedvenc nótáinkat. Olyan szépen hegedült, hogy nemcsak a kocsma vendégei, hanem még a cigányok is megtapsolták…”

Nos, a Mezey Zoltán által a „Kanadai Magyarság” 1995. május 20-i számában ismertetett történetben emlegetett F. I. nem más, mint Fekete István, mindnyájunk kedvenc ifjúsági írója. Akkor még ilyen világ volt. Fekete István nem teketóriázott, nem hívott pandúrt, hanem tüstént elégtételt vett.

Eltűnődöm. Tegyük fel, hogy ma történik valahol egy ilyen sértés és a sértett ugyanezt teszi. Csakhogy utána már hiába kérne újabb sört és hiába venné elő a hegedűjét. A pandúrok rögtön előállnák és súlyos – nyilvánvalóan rasszista indítékból elkövetett – testi sértésért előzetes letartóztatásba helyeznék.

Éljen a szép új, haladó, demokratikus világ!


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »