Serena Williams tisztelettel beszél a doppingoló Sarapováról

Serena Williams szerint Marija Sarapova „nagy bátorságról tett tanúbizonyságot” akkor, amikor bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

„A legjobbakat kívánom neki” – mondta kedden a 21-szeres Grand Slam-győztes, világranglista-vezető amerikai teniszező. A WTA rangsorában hetedik, ötszörös GS-bajnok Sarapova hétfőn közölte: tavaly decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére, s elismerte, hogy december 22-én megkapta ugyan a WADA legújabb változásokat tartalmazó levelét, de nem nézte át a listát. Hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg, és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Craig Reedie kedden azt mondta, az oroszok korábbi világelső teniszezője várhatóan egyéves eltiltásra számíthat. A sportoló versenyengedélyét felfüggesztette a Nemzetközi Tenisz Szövetség.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »