Seregély István érsek nevét vette fel a nyíregyházi papi otthon

Seregély István érsek nevét vette fel a nyíregyházi papi otthon

Március 2-tól a közelmúltban elhunyt Seregély István egykori egri érsek nevét viseli a nyíregyházi papi szociális otthon.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A névadó ünnepségen Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét az intézmény Szent Antal-kápolnájában, majd megáldotta az épület homlokzatán elhelyezett emléktáblát. Az ünnepségen jelen volt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor és Katona István nyugalmazott püspökök, további meghívott papok, Seregély István érsek rokonai, az egyházmegye intézményeinek vezetői, az otthon lakói és a nyíregyházi plébániákhoz tartozó hívek.

Isten az embert hatalmassá tette, saját képmására alkotta, felruházta őt erővel, értelemmel, istenfélelemmel; szívet adott neki; megbízta, hogy uralkodjék minden teremtményen, és végül örök szövetségre lépett vele, amely az ember legnagyobb méltósága. Sirák fiának könyve csodálatos, dicsérő szavakkal szól az ember méltóságáról – utalt Ternyák Csaba érsek a napi olvasmányra (Sir 17,1–15), amely az embert méltatja, majd hozzátette: e nagyságot Isten még fokozta azzal, hogy elküldte Szent Fiát, aki egy lett közülünk.

A főpásztor hangsúlyozta: e nagyság csak akkor valósulhat meg, ha az ember lelkében gyermekké válik; ha beiratkozunk Mária iskolájába, akitől megtanulhatjuk az alázatosságot és a nagylelkűséget. Mária alázatosan befogadta Isten akaratát, és nagylelkűen igent mondott rá. Máriától megtanulhatjuk, hogy miben áll az igazi emberi nagyság. Legyen mindannyiunk számára a modell Szűz Mária, aki példát mutat az istengyermekségben. Jézus azért állított mindannyiunk elé egy kisgyermeket, hogy figyelmeztessen gyermekvoltunk megőrzésére. Mert bármennyire is eljárnak az évek felettünk, emlékezünk, és a szívünkben fiatalnak érezzük magunkat, mert együtt él bennünk a múltunk, jelenünk, és úgy tekintünk a jövőre, hogy ez már most a miénk. Ebben segítenek bennünket a szentségek, amelyekkel megízlelhetjük az időtlenséget, az örök állandóságot, az Isten jelenlétében való létet.

Az egri érsek homíliája végén Seregély István közbenjáró imáit kérte, hogy a nagyságot, amelyre az Istentől kapott meghívásunk rendel bennünket, alázatossággal, gyermeki lelkülettel, Mária példájával tudjuk viselni; hogy megéljük istengyermekségünket, amely legnagyobb meghívása az embernek. Mert Isten azért lett emberré, hogy mi Isten gyermekei lehessünk, és ezáltal megistenüljünk. Ez az ember legnagyobb hivatása – zárta beszédét Ternyák Csaba.

Ezt követően Palánki Ferenc megyéspüspök megköszönte a közös ünneplést, majd megemlékezett a közelmúltban elhunyt főpásztorról, különösen is azokról a tanításairól, melyeket a szívében hordoz.

Hírdetés

A szentmise végén – miután a hívek közösen elimádkozták Seregély István érsek imáját – Ternyák Csaba megáldotta az épület homlokzatán elhelyezett emléktáblát.

A Nyíregyháza központjában található szociális otthonnak 74 lakója van; a papok száma jelenleg hét fő. Az intézmény az ország egész területéről fogad ellátásra jelentkezőket. Egyházi fenntartású intézményként elhelyezést és ellátást biztosítanak nyugdíjkorhatárt betöltött lelkipásztoroknak és egyházi személyeknek, valamint mindazon igénylőnek, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek.

*

Az intézménynek helyet adó épület jelenlegi formáját a ferencesek 1937-ben felépült rendházának többszöri bővítésével nyerte el. Az 1951-ben állami tulajdonba vett rendházat 1989. május 31-én Seregély István egri érsek visszavásárolta az önkormányzattól, és Kiss István plébános irányításával a meglevő épületet kibővítették. Az Egri Főegyházmegye 1989-ben alapította meg a Főegyházmegyei Papi Szociális Otthont. Fenntartását 1993-ban az akkor alapított Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye vette át. Az intézmény az új egyházmegye püspökének, Bosák Nándornak támogatásával 1999-ben új épületszárnnyal bővült. Az otthonban lévő Szent Antal-kápolnában napi rendszerességgel tartanak szentmiséket a hívek és a bentlakó ellátottak számára. Az itt élő papoknak napi misézésre lehetőséget nyújtó emeleti kápolnát 2004-ben kibővítették, így 25 fő befogadására lett alkalmas, amelynek teljes berendezéséről az egri érsek gondoskodott.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt jelenleg három szociális otthon működik: A nyíregyházi intézményen kívül Debrecenben a Szent Erzsébet Otthon és Balkányban a Szent Antal Idősek Otthona.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »