Șerbănescu szerint Kelet-Európát elfoglalják a nyugati nagyvállalatok

Șerbănescu szerint Kelet-Európát elfoglalják a nyugati nagyvállalatok

Brüsszelben Magyarországot és Lengyelországot azért vádolják illiberalizmussal, mert az saját érdekeit védi – állítja Ilie ­Șerbănescu román közgazdász, politikai elemző. Szerinte az Európai Unió egyfajta gyarmattá alakította Romániát.
„Mindent elvett Romániától az Unió, az országnak ma már nincs nemzeti gazdasága” – nyilatkozta a Krónikának Ilie Șerbănescu, aki a kilencvenes évek közepén rövid ideig reformügyi miniszter is volt. Mint mondta, az ország két különálló gazdaságnak ad otthont, s ebből az egyik – amelyet a külföldi tőke alakít – kézben tartja a stratégiai ágazatokat, beleértve az altalaji forrásokat, a bankokat, az energiaelosztást, a még megmaradt ipart, az információs technológiát, azaz mindent, ami számít.

– fogalmazott a bukaresti közgazdász.

Példaként említette, hogy a külföldi tőke évente legalább 35–40 milliárd eurónyi adózás előtti profitot utal a származási országába, s ebből semmi nem kerül vissza a román gazdaságba, azaz elveszett.

Hírdetés

„A románok által ellopott pénzekből azért marad valamennyi a gazdaságban, míg a külföldiek által ellopott pénzeknek helyrehozhatatlanul, visszafordíthatatlanul búcsút inthetünk” – mondta az elemző, aki szerint igazi érdekvédelemről nem lehet beszélni egyetlen román politikai erő részéről sem. Kiemelte: a kiszolgáltatott helyzet nyilvánvaló hatással van a politikára is. „A kapitalizmusban azé a döntési jog, akié a tulajdon, s ez így is van rendjén, ez a normális. Az adminisztrálást persze meghagyták Romániának. Így van kit hibáztatni, nem a tulajdonos vállalja a felelősséget” – mondta az elemző, hozzátéve:

miután Románia gazdasága „liberális nyugati rendelésre” román erőforrások és romániai tőke nélkül maradt, még azt a megjegyzést is megkapja Franciaország elnökétől, hogy örülnie kellene az Unióba való befogadásnak.

Mondja ezt az a Macron, aki – miközben az illiberalizmus ellen harcol – milliárdokat fordít közpénzekből francia állami vagy magánkézben lévő vállalatok megmentésére.

Épp Románia kiszolgáltatott helyzete miatt nem gondolja úgy Ilie Șerbănescu, hogy az ország csatlakozhat a visegrádiak által új irányt szabó kelet-közép-európai együttműködéshez. Azt ugyanakkor méltatlannak, igazságtalannak tartja, hogy Brüsszelben Magyarországot és Lengyelországot azért vádolják illiberalizmussal, mert az érdekeit védi. „Míg az összes kelet-euró­pai gazdaságot elfoglalják a nyugati nagyvállalatok a liberalizmus nevében, addig Németország és Franciaország szigorú korlátozásokat tervez annak érdekében, hogy a stratégiai ágazatok ne kerüljenek a kínai vállalkozók kezébe. Akkor ez most liberalizmus vagy illiberalizmus?” – tette fel a költői kérdést Șerbănescu , aki szerint az EU vezetői folytatnák a kétsebességes unió építését, s Kelet-Európa minden szempontból a második kategóriába tartozik. „Akik ezt nem fogadják el, azokat illiberálisnak nevezik” – hangsúlyozta lapunknak a volt miniszter.

Ilie Șerbănescu arra emlékeztetett, hogy amikor Romániában csak felvetették kormányzati szinten a nyugati cégeket hátrányosan érintő adóváltoztatásokat, Brüsszel azonnal hadüzenetet hirdetett a bukaresti „illiberálisok” ellen. A Romániát érintő ­uniós kritikákról szólva Ilie Șerbănescu elmondta, egy figyelmeztetésről van szó, hogy még véletlenül se kövessék Bukarestben Magyarországot és Lengyelországot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »