Sepsiszentgyörgyön kitűzték a román lobogót – egy napra!

Sepsiszentgyörgyön kitűzték a román lobogót – egy napra!

Egyetlen napra, ideiglenesen tűzték ki a sepsiszentgyörgyi városháza kupolájára a román lobogót csütörtökön, a román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulásának 72. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen – számol be Balázs Katalin és Bíró Blanka a kronika.ro-n.

A csütörtök délelőtti, katonai parádéval egybekötött ünnepség keretében felszólaló Sebastian Cucu prefektus úgy fogalmazott, ha a város vezetői tisztelik a történelmi igazságot és a román népet, akkor nem távolítják el a román zászlót, „mint ahogy régen a kommunisták tették”. „A zászlónak mindig ott kell lobogni a városháza tetején, hiszen a román katonák sem ideiglenesen, hanem örökre le akartak számolni a fasisztákkal” – fogalmazott a kormánymegbízott, aki szerint a lobogó eltávolítása sovén, románellenes gesztusnak minősül.

Amint arról beszámoltunk, egy évvel ezelőtt kisebb botrány robbant ki, amikor a városvezetés a felújítási munkálatokra hivatkozva nem engedte, hogy a zászlót kihelyezzék az épület tetejére. Csütörtökön kora reggel azonban már ott lengedezett a villámhárítóként is működő, az eredeti terv alapján készült csúcsdísz tövében. Antal Árpád polgármester – aki jelenleg épp szabadságát tölti – korábban azt mondta, a veteránok iránti tiszteletből, ideiglenesen egy napra kitűzhetik a zászlót. Emlékeztetett: a törvény szerint a román zászlót a városháza bejárata fölé kell kitűzni, nem pedig az épület tornyára.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma tavaly műemlékké akarta nyilváníttatni a lobogót, amelyet a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára akarnak kitűzni. Tervüket azzal indokolták, hogy a lobogó „Románia újraegyesítését jelképezi”, mivel azt 1944. szeptember 8-án a bevonuló román katonák tűzték ki, amikor „felszabadították a várost a fasiszta-horthysta elnyomás alól” – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »