Senki se pisszenjen, jön Jarrett!

Senki se pisszenjen, jön Jarrett!

Mikrofonszerű afrofrizuráját látva – amelyet fiatalabb korában viselt –, kevesen mondták volna rá, hogy magyar vér csörgedezik az ereiben. Pedig a jelenkor egyik legnagyobb (jazz-)zenészének édesanyja magyar származású. Keith Jarrett azonban a pennsylvaniai Allentownban látta meg a napvilágot, 1945-ben.

Zongoristaként vált világhírűvé, de kevés olyan hangszer van, amelyen nem tud játszani. A hatvanas évek végén egy jazzklubban Jarrett éppen befejezte improvizatív szólóját, amikor Sten Getz lépett oda hozzá, és megkérdezte, lenne-e kedve közösen turnézni vele. Pedig Jarrett kezében gitár volt.

A tavaly hetvenéves, abszolút hallású multitalentum csodagyerekként indult. Hároméves korában kezdett el zongorázni, hétévesen pedig már önálló koncertet adott. Édesanyja biztatására komolyan belevetette magát a klaszszikus zenébe. A jazzel a középiskolában ismerkedett meg. A műfaj annyira lenyűgözte, hogy visszautasított egy párizsi klasszikus zenei ösztöndíjat. A legendás Nadia Boulanger tanítványa lehetett volna, de ő inkább jazzmuzsikus akart lenni. A főiskola után Charles Lloyd együttesébe került. Innen pedig már nem volt megállás. Jarrett a legnagyobb nevekkel játszott együtt, Miles Davistől Jan Garbarekig, az 1975-ös The Köln Concert című lemeze pedig a legnagyobb példányszámban elkelt szólózongora-albuma lett.

Számos anekdota kering arról, hogy a zongoristát külső megjelenése miatt sokan afroamerikainak tartották, hiába igyekezett meggyőzni őket arról, hogy magyar és skót felmenőkkel rendelkezik. Egyszer a fekete jazzlegenda, Ornette Coleman fordult oda Jarretthez egy koncert után azzal, hogy „neked egyszerűen feketének kell lenned”, mire a zongorista: „tudom, tudom, dolgozom rajta!”.

Jarrett legendásan intenzív muzsikus. Játékát folyamatosan halk sivítással, dúdolással, kaffogással kíséri, és szinte táncol a zongorán. Látványos stílusa mellett a zenész a túlérzékenységéről is híres. Nem tolerálja a közönség zajait, mivel úgy érzi, a köhögés, a tüsszentés és az orrfújás eltérítik előadását a tiszta zenétől. Nemegyszer szakította félbe műsorát a nem kívánt hangok miatt.

2007 után most vasárnap újra a Müpában lép színpadra Keith Jarrett. Koncertje minden zenerajongó számára kihagyhatatlan. Csak arra ügyeljenek, hogy egy pisszenést se ejtsen senki!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »