"Senki nem áshatja alá a Kína és Vietnám közötti egységet" – mondta a kínai külügyér miközben Vietnám és Japán védelmi partnerségre lépett

Új szintre emelték a Japán és Vietnám közötti védelmi együttműködési partnerséget egy szombaton Hanoiban aláírt megállapodással, amelynek értelmében Japán ezentúl védelmi berendezéseket és technológiákat adhat át Vietnámnak – közölte Kisi Nobuo japán védelmi miniszter. Közben szombaton a vietnámi fővárosban tárgyalt Vang Ji kínai külügyminiszter is, aki vietnámi tárgyalópartnereivel megerősítette, hogy fokozni akarják az egységet és az együttműködést a kétoldalú kapcsolatokban.

Nguyen Phu Trong, a Vietnámi Kommunista Párt (VKP) főtitkára a kínai külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a két ország között átfogó stratégiai együttműködési partnerség áll fenn. Az összetett és folyton változó nemzetközi helyzetre tekintettel a két országnak össze kell fognia a nehézségek legyőzésére – állította Trong, megjegyezve, hogy senki nem áshatja alá a Kína és Vietnám közötti egységet.

Vang Ji kiemelte, hogy a kínai-vietnámi kapcsolatoknak kiemelkedő stratégiai jelentősége van, és a két országnak tovább kell mélyíteni szövetségét minden területen.

A kínai külügyminisztert fogadta Pham Minh Chinh vietnámi kormányfő is, aki azt hangsúlyozta, hogy országa külpolitikájában prioritásként kezeli a Kínához fűződő kapcsolatokat.

Hírdetés

A japán védelmi minisztérium közlése szerint a szombaton aláírt japán-vietnámi védelmi megállapodás értelmében további tárgyalásokon dolgozzák majd ki, hogy pontosan milyen katonai felszereléseket, köztük milyen típusú hadihajókat adna át Japán Vietnámnak. A két ország közös hadgyakorlatokat is tervez.

A japán fennhatóság alatt álló Szenkaku-szigeteket (kínaiul Tiaojü) Kína is magának követeli. Tokió rendszeresen tiltakozik amiatt, hogy a kínai parti őrség a szigetek közelében tartózkodik. Japán szerint kínai hajók gyakran japán felségvizekre térnek át a szigetek körül, és japán halászhajókat is fenyegetnek.

A japán és a vietnámi védelmi miniszter találkozóján a japán fél megerősítette, hogy határozottan ellenez minden olyan egyoldalú lépést, amely erőszakkal változtatná meg a status quót.

Tokió igyekszik bővíteni azoknak az országoknak a körét, amelyekkel katonai együttműködést tart fenn: Vietnám már a 11. állam, amellyel Japán megállapodást írt alá védelmi berendezések és technológiák átadásáról.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »