Semmitmondó villámválasz a TV2-s villámreklámokról

November 15-én írásban fordultunk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) a TV2 reklámblokkjában a paksi atomerőmű logóját fel-felvillantó, körülbelül fél másodperces hirdetésekkel kapcsolatban. A hatóságnak az alábbi kérdéseket tettük fel:

Van-e tudomásuk arról, hogy a TV2-n többször villanóreklámként jelent meg az MVM Atomerőmű logója?Indult-e hatósági eljárás ez ügyben? Ki kezdeményezte és mikor?A konkrét ügytől függetlenül – a hatóság szakmai álláspontja szerint az, ha egy logó a hozzá tartozó felirat elolvasásához sem elegendő időtartamra bukkan fel a képernyőn, a reklámtörvény által tiltott, tudatosan nem észlelhető reklám kategóriába esik-e?Milyen szankciót alkalmazhat a T. Hatóság, ha a tudatosan nem észlelhető reklám tilalmát egy hazai tévétársaság megsérti?

Utána többször telefonon is kerestük a szóvivőt, Vermes Bellát, érdeklődve, mikor kaphatunk tájékoztatást. Végül kilenc nap elteltével, csütörtökön reagáltak. A kérdésekre adott válaszukat teljes terjedelmében idézzük:

„Tájékoztatom, hogy fogyasztói bejelentés alapján a Budapest Főváros Kormányhivatala, mint elsőfokú hatóság megkezdte a vizsgálatot az ügyben. Ezen kívül – ebben a témában – egyéb bejelentésről nincs tudomásunk.”

Az NFH – mely szakmai irányító szerve a kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének – azzal indokolta a fenti válasz lassú megszületését, hogy ők úgy tekintették, tárgytalanná vált a megkeresés, mivel hétfői lapszámunkban már írtunk a témában, és amúgy is sok megkeresésre kell válaszolniuk.

Hétfőn egyébként azt írtuk, az általunk megkérdezett szakértők szerint ezt a fajta reklámot a hatósági gyakorlat nem tekinti törvénysértőnek, mert magát a hirdetést tudatosan észleli a néző, ugyanakkor a csekély időtartam az etikusság határait feszegeti.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »