Semmi sem szent: muszlim szentélyben robbantott az Iszlám Állam

Legalább 37 ember meghalt, és mintegy 62-en megsebesültek péntekre virradóra egy iraki síita szentély elleni terrortámadásban; a vérengzést az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára – közölték hírügynökségek az iraki médiára és biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az iraki biztonsági szolgálat korábbi közleményében 30 halottról és 50 sebesültről írt, a Sky News Arabíja híradásában

35 halottról és 65 sebesültről

számolt be.

A terrorcselekményt a Bagdadtól mintegy 90 kilométerre északra fekvő Balad városában követték el nem sokkal éjfél után, a muszlim böjti hónapot (ramadán) lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idején.

Az asz-Szumaríja televízió jelentése szerint három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Szaíd Muhammed ben Ali al-Hádi mauzóleumának kapujánál

és magában a szentélyben.

Ezt követően fegyveresek hatoltak be az épületbe, tüzet nyitottak a síita zarándokokra és túszokat ejtettek.

A helyszínre érkező síita önvédelmi erők fegyveresei megölték a támadókat, és kiszabadították a túszokat. A 250 ezer lakosú városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok arra utasította a neki engedelmeskedő milíciákat, hogy induljanak Baladba, illetve a közeli Szamarrába, ahol Ali al-Hádi imám mauzóleuma van, amely súlyos károkat szenvedett egy tíz évvel ezelőtti terrortámadásban.

A baladi mauzóleum, ahol a pénteki terrorcselekmény történt, a síiták körében nagy tiszteletnek örvendő 10. imám, Ali al-Hádi fiának, Haszan al-Aszkarí 11. imám fivérének állít emléket. Az összetűzés idején károk keletkeztek benne.

A Sky News Arabíja úgy tudja, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet közölte, hogy emberei hajtották végre a terrortámadást.

Öt nappal ezelőtt, vasárnap két véres merényletet követtek el t Bagdadban, a legfrissebb összesítések szerint 292-en haltak meg és csaknem 200-an megsebesültek. A támadások elkövetőjeként ugyancsak az Iszlám Állam jelentkezett. A vasárnapi kettős öngyilkos merénylet volt eddig a legvéresebb a számos robbantásos támadás közül, amely Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntése, az amerikai vezetésű 2003-as iraki invázió óta történt.

A merényletek miatt a feldühödött irakiak tiltakozásokba kezdtek a robbantások helyszínén. Sokan a korrupt politikai vezetést hibáztatják a közbiztonság romlásáért és azért, hogy az iraki erők nem tudják megvédeni a polgári lakosságot, még az iraki frontvonalaktól távol eső Bagdadban sem.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök pénteken bejelentette a bagdadi és az iraki biztonsági szolgálatok, valamint a hírszerzés vezetőinek menesztését.

Mohamed Szálem al-Gabbani iraki belügyminiszter néhány napja nyújtotta be lemondását, amelyet al-Abádi elfogadott. Al-Gabbani elismerte, hogy súlyos hiányosságok vannak a bagdadi közbiztonsági rendszerben, és hangsúlyozta, hogy a város különböző pontjain létrehozott

ellenőrzőpontok “teljesen haszontalanok”.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »