Semmelweis-nap – a gyógyítás ünnepe a Bethesdában

Támogató család nélkül egyik orvos vagy ápoló sem lenne olyan jó, mint most. Tudják ezt a Bethesda Gyermekkórházban is, ahol minden évben megünneplik a Semmelweis-napot. Ezt idén egy családi nappal is összekötötték: aktív játékok, programok, finomságok és önkéntes animátorok várták egész nap a kórházi dolgozókat és családjukat.

bethesda dij foto: sebestyen laszlo

Bethesda-díj

Fotó: Sebestyén László

– Ki a te gyógyítód? Ki az, aki a te betegségedet hordozza, és rád figyel, amikor te másokra figyelsz? – tette fel a kérdést nyitóáhítatában Dominiák Zsolt kórházlelkész, a délutáni díjátadó ünnepségen. – A gyógyító Krisztus képe sok évszázadon át meghatározta az orvostudomány képét – folytatta, és emlékezett arra, hogy mi magunk is sebzett gyógyítók vagyunk. – Nemcsak gyógyítunk, de gyógyulásra is várunk. Mózes második könyvében ezt mondja Isten: „Mert én, az Úr vagyok a te gyógyítód!” (2Móz 15,26) A tied is vagyok, üzeni neked – hangsúlyozta a kórházlelkész. – Hálásak vagyunk értetek, és hálásak vagyunk veletek együtt a mindenható Istennek. Áldottak vagytok, akikre számíthatunk a bajban, akik szakmai tudásuk mellett lelkiségükkel is jelen vannak. Ez az a Bethesda-szellemiség, ami a többi kórháztól megkülönböztet bennünket – emelte ki Dominiák Zsolt.

bethesda semmelweis nap foto: sebestyen laszlo

Harmatta János

Fotó: Sebestyén László

Harmatta János pszichiáter előadásában a munkájukról mesélt, amelyet a tündérhegyi pszichoterápiás osztályon végeznek. Mindenekelőtt Semmelweis Ignác munkásságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy külföldön is elismert orvos volt, aki olyat tett hozzá az orvostudományhoz a kórházi higiéniával, amivel milliók életét mentette meg. A korabeli orvosok nem fogadták el egyből az újítást, de Semmelweis az élete végéig ezért küzdött. 1862-ben nyílt levelet írt az orvosprofesszoroknak, nőgyógyászoknak, amelyben feltárta a gyermekágyi halál okát, valamint megoldást is kínált erre új higiéniai szabályok bevezetésére tett javaslatával. Később a penicillin felfedezése jelentett hasonló áttörést a fertőzések kezelésében.

2 (2)

Velkey György

Fotó: Sebestyén László

Munkájukról mesélve Harmatta János az ápolói és orvosi közösség erejét, valamint a közös munka és az együtt gondolkodás önképző hatását hangsúlyozta, ahol a munkaközösséget a nehézségek is összekovácsolják. A tündérhegyi szanatóriumról elmondta, hogy 1906-ban gyermek-tüdőszanatóriumnak épült, majd 1931-től felnőtt-elmeszanatóriumként, pszichoterápiás osztálykét működik. – A mi feladatunk nem az elveszett képességek pótlása, inkább új viselkedési és kapcsolati módok megtalálása, valamint megtapasztalása. Nem orvosként gondolkodva állunk a beteghez, hanem a beteg egyéni problémájára fókuszálunk – emelte ki.

semmelweis nap bethesda foto: sebestyen laszlo

Fotó: Sebestyén László

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az egészségügy ünnepén azért is hálát adunk, hogy az év egy szakasza lezárult. A nyári szabadságok idejére lazul, majd szeptemberben új lendületet kap a kórház élete. Mint elmondta, a munkatársairól csak hálával és köszönettel tud beszélni: kórházszövetségi munkája kapcsán is megtapasztalta, hogy magyar és nemzetközi viszonylatban is élmezőnyben van a gyógyító munka a Bethesdában. E mögött a kollégák igényes szakmai munkája és rengeteg emberség van. Velkey szerint a gyermekkórház sajátossága a rendhagyó módon odaítélt egyéni és közösségi díjak. Az intézmény minden dolgozója jelölhet, majd a munkatársak döntik el szavazással az eredményt, csupán a főigazgatói díj kivétel ez alól. A jelölések és a szavazások lezárultával idén is a tizenegy kategóriában odaítélt Bethesda-díjjal szeretnék kifejezni megbecsülésüket, sőt nagyrabecsülésüket a kollégák munkájáért és azért a sok pluszért, amit az elvárhatón túl tesznek a gondozottakért és az intézményért.

bethesda semmelweis nap foto: sebestyen laszlo

Fotó: Sebestyén László

Bethesda-díjasok 2023-ban:

  • szakorvos: Ambrus Bence
  • rezidens: Kerekes Júlia
  • Bethesda utcai ápoló: Jávor Krisztina
  • Bethesda utcai asszisztens: Lesti József
  • Ilka utcai szakdolgozó: Hörömpő Katalin
  • egyéb diplomás szakdolgozó: Dominiák Zsolt
  • iroda: Zsitva-Juhász Zsuzsanna
  • műszak–technikai: Kollár József
  • KIDSz: Perlaki Kinga
  • főigazgatói díj: Vörös Annamária
  • közösségi díj: génterápiás munkacsoport

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díját Molnár Dorottya és Szabó Anikó kapta.