Semmelweis-emlékévvé nyilvánította 2018-at a kormány

Semmelweis-emlékévvé nyilvánította 2018-at a kormány

Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánítja 2018-at a kormány, hogy méltó módon emlékezzen meg “az anyák megmentőjéről” születésének kétszázadik évfordulóján – derül ki a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent egyik kormányhatározatból.

A kabinet mind az anyaországban, mind a határon túl és diaszpórában élő magyarság körében támogatja és szorgalmazza olyan rendezvények szervezését, valamint oktatási anyagok készítését, amelyek Semmelweis Ignác orvos munkásságához kötődnek, és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.

A kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával december 15-éig készítsen előterjesztést az emlékév keretében megvalósítandó programokról – olvasható a határozatban.

Semmelweis Ignác (1818-1865) a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja. Ő vette észre először, hogy a gyermekágyi láz fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti.

Kérdés, hogy a Semmelweis-emlékév hevében jut-e plusz pénz a kórházaknak a fertőzések visszaszorítására: szinte már közhely, hogy a befekvő  betegek maguknak viszik a szappant, vécépapírt az intézményekbe.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Az uniós országok közül pont Magyarországon, a kézfertőtlenítést elsőként meghonosító Semmelweis hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap). 

A hiányosság pedig a kórházi halálozások számában is visszaköszön, évente legalább 650 hazai ellátott hal meg ilyen fertőzések következtében.

http://mno.hu/

„A kórházi kézfertőtlenítés olyan alapvető lenne, mint az, hogy az autóban indulás előtt bekötjük magunkat: előírás, hogy a kórházi folyosókon, kórtermenként iksz mennyiségű kézfertőtlenítő gélt biztosítsanak, ehhez képest viszont napi szintű problémát jelent a higiénia biztosítása az egészségügyben” – mondta korábban Magyar Nemzetnek Dénes Tamás, a a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

A Reszasz korábban 500 liter kézfertőtlenítőt ajánlott fel valamelyik intézménynek, ezt később a Jáhn Ferenc kórház kapta meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »