Semjén: ragaszkodni kell az autonómiához

Semjén: ragaszkodni kell az autonómiához

A nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes szerint minden jó, ami közelebb visz a határon túli magyar nemzetrészek autonómiájának megteremtéséhez, és minden rossz, ami ettől eltávolít. 

szilisem5_b(fotó: MTI)

Semjén Zsolt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Joggal Európában című könyvének bemutatóján csütörtökön Budapesten azt mondta: a magyar állam értelme és célja, hogy a magyar nemzet megmaradjon és a magyar emberek életminősége javuljon. Ennek feltétele szerinte az, hogy minden nemzetrész megmaradjon, a nemzetrészek megmaradása pedig az autonómia megvalósulásától függ.

„Ha van autonómia, megmaradunk, ha nincs, akkor ez kérdéses” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus. Semjén Zsolt hangsúlyozta: az autonómiatörekvések és -követelések nem függhetnek a környező országok, utódállamok politikai szituációjától és tetszésétől, ezek megvalósulásához ragaszkodni kell.

Fontos ugyanakkor, hogy a külhoni nemzetrészek is akarják az autonómiát, és ezért lépéseket is tegyenek. Erről szerinte vitát kell kezdeményezni a többségi nemzetrészekkel, és meg kell értetni, hogy ezek a törekvések nem irányulnak a többségi nemzet ellen. Hozzátette: minden nemzetrésznek testre szabott módon magának kell kidolgoznia a saját koncepcióját vagy koncepcióit, s azt a legitim magyar szervezeteknek kell képviselniük.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »