Sem röntgen, sem sebészet nincs a költöző Sportkórházban

Sem röntgen, sem sebészet nincs a költöző Sportkórházban

Közel nyolc hónappal a megadott júniusi határidő után még mindig nem sikerült véglegesen átköltöznie az Országos Sportegészségügyi Intézetnek, vagyis a Sportkórháznak az új, Karolina úti telephelyére, ráadásul az új épületben továbbra sincs röntgen. Így a szakellátásra érkező betegeket, sportolókat egy másik szolgáltatóhoz irányítják, ha ilyen vizsgálatra van szükség a Testnevelési Egyetem (TF) terjeszkedése miatt költözni kényszerült intézményben – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunkat egy sportkórházi dolgozó arról informálta: már augusztus óta ígérik, hogy elkészül a munka, és lesz röntgen, de egyelőre nem történt előrelépés. Úgy tudjuk, hogy a probléma egyik forrása a megfelelő szigetelés megoldása; márpedig nagyon lényeges, hogy a folyosón várakozókat ne érje sugárzás.

Nem csak a röntgen hiánya okoz bosszúságot a dolgozóknak és a betegeknek, a sebészet sem tudott még a Karolina úti telephelyre költözni. Jelenleg a Semmelweis Egyetem (SE) Üllői úti klinikáján végzik a Sportkórház sebészeti ellátását, műtéteket. Forrásunk szerint havi egymillió forint körüli összeget fizethet a Sportkórház azért, hogy ott műthessék a betegeket, és március végéig még biztosan az Üllői úton lesznek a hasonló beavatkozások.

Az egyetemnél is érdeklődtünk arról, mennyit fizet a kórház azért, hogy ott végzik a műtéteket, és ez várhatóan meddig lesz így. Azt a választ kaptuk: az Országos Sportegészségügyi Intézet csaknem 1320 négyzetméter területű ingatlant használ a Külső Klinikai Tömbben (Üllői út 78.). Bérleti díjat nem fizetnek, de az ingatlanrészt az üzemeltetési, állagmegóvási költségek és a közüzemi szolgáltatási díjak arányos részének megfizetése mellett kapták meg, átmeneti használatra. Pontos összeget azonban nem közölt az intézmény.

A Sportkórházat is megkérdeztük, várhatóan meddig nem lesz sebészeti ellátás a Karolina úton, mennyit fizetnek az SE-nek, és pontosan hol végzik a röntgenvizsgálatokat, de kérdéseinkre nem érkezett válasz. Azt sem tudtuk meg, vajon mennyivel emelkedtek a költségek amiatt, hogy több mint féléves késésben van a költözés. Mindössze annyit közöltek: a Sportkórház fejlesztésével cél egy az eddiginél magasabb színvonalú rendszer kialakítása, a sportegészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése. Ez, bár szép cél, úgy tűnik, a megvalósításba egyelőre beletört a Sportkórház bicskája. Meglepő azonban, hogy a lapunknak küldött kurta válaszlevelet Soós Ágnes főigazgató főorvosként írta alá. Pedig tavaly júliusban még arról szóltak a hírek: a Sportkórház júniusra tervezett költözésének késlekedése nem marad következmények nélkül. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár ugyanis bejelentette: távozik hivatalából Soós Ágnes. Úgy tűnik, a jelentős csúszás mégsem okozta a főigazgató bukását.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Még tavaly márciusban jelentették be: a kormány döntése szerint a Sportkórház a volt Ortopédiai Klinika épületébe költözik a Karolina út 27. szám alá. Az Alkotás úti telephely épületeit pedig át kell adnia a terjeszkedő TF-nek. Az ingatlan felújítására és fejlesztésére tízmilliárd forintot különít majd el 2019-ig a kormány. A költözési határidő június 30. volt, de aznap a volt klinika épületébe még csak bemenni sem lehetett. Ottjártunkkor a létesítmény egy részéből a törmeléket hordták ki a munkások a járdán álló konténerekbe. Azóta sem tudni, hogy mikorra sikerül teljesen beköltöznie a Karolina útra a Sportkórháznak, és nyújthatnak-e végre egy helyen, komplex ellátást a betegeknek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »