Sem Johannis, sem Dăncilă nem akart szerénytelennek tűnni az államfőjelöltek párhuzamos „vitáján”

Sem Johannis, sem Dăncilă nem akart szerénytelennek tűnni az államfőjelöltek párhuzamos „vitáján”

Közvetlen vita helyett párhuzamos rendezvényeken válaszoltak újságírók kérdéseire, és egymást támadva próbálták a választókat a maguk oldalára állítani kedden este az elnökválasztás második fordulójába jutott Klaus Johannis jobboldali államfő és Viorica Dăncilă szociáldemokrata exkormányfő.
Dăncilă diktátori hajlamú, felfuvalkodott, de konkrét eredményeket felmutatni képtelen, részrehajló, a valós vitát kerülő, gyáva embernek nevezte Johannist és azt ígérte, hogy ha megválasztják, ő valamennyi román elnöke lesz és a románok nemzeti méltóságát fogja védelmezni. A parlament épületében tartott több órás sajtóértekezletén a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt állította, több eredményt ért el másfél éves kormányfői tevékenysége során, mint Johannis ötéves elnöki mandátuma alatt.

A volt miniszterelnök rámutatott: a PSD-kormányok három éve alatt a minimálbér több mint másfélszeresére nőtt, megháromszorozódott az orvosok bére, 80 százalékkal emelték a tanárok fizetését.

Hírdetés

Ezzel szemben szerinte Johannis semmivel nem szolgált rá az államfői javadalmazásra, egyedüli elfoglaltsága a PSD-kormány munkájának akadályozása volt. Dăncilă az MTI beszámolója szerint azt ígérte: államfőként nem rombolni, hanem építeni fog, azon lesz, hogy a fiatalok büszkén vállalják románságukat, és nem magyarázkodni fog, ha Brüsszelbe utazik, hanem harcolni Románia érdekeiért. Dăncilă felsorolta, mit tekintene prioritásnak megválasztása esetén: egy, az államfő mentelmi jogáról szóló népszavazás kiírása, Románia belépése a schengeni övezetbe, valamint a vízumkötelezettség megszüntetése az Amerikai Egyesült Államokba utazó román állampolgárok számára. A PSD államfőjelöltje hozzátette: amennyiben elnöknek választják, első hivatalos külföldi útja a Moldovai Köztársaságba vezet.

Ezzel egy időben Johannis azt állította: első ötéves mandátuma azzal telt, hogy megvédje a román jogállamiságot a PSD támadásaitól, és ahhoz kért választói felhatalmazást, hogy elkezdhesse a „normális Románia” építését. A tisztségben lévő elnök a bukaresti egyetemi könyvtárban mintegy kétszáz hallgató jelenlétében vett részt pódiumbeszélgetésen kilenc általa kiválasztott vezető újságíróval és politológussal. A rendezvény során úgy értékelte: az államfői jogkörök birtokában sikerült megakadályoznia, hogy a PSD – néhány bűnöző megmentése érdekében – maga alá gyűrje az igazságszolgáltatást, és sikerült „Európában tartania” Romániát.

Az elnök megismételte: azért hárította el Dăncilă kihívását, mert nem legitimálhatta egy nyilvános vitával a jogállamiságot aláásó PSD államfőjelöltjét. Úgy értékelte, ideje a PSD-t egy időre ellenzékbe küldeni, hogy „legyen ideje demokratizálódni”, és el lehessen kezdeni azokat az intézményi reformokat, amelyek az állampolgár szolgálatába állítják az államapparátust, elindítva Romániát a modernizálás útján. Ehhez nemcsak saját pártja, hanem a versenyből kiesett jelölteket támogató pártok szavazóira, többek között a romániai magyarok támogatására is számít.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »