Sem a szerbek, sem az oroszok nem örülnek a Karadzic-ítéletnek

Sem a szerbek, sem az oroszok nem örülnek a Karadzic-ítéletnek

MTI nyomán

A szerb kormány hivatalos álláspontja szerint Belgrád nem fogja megengedni, hogy a Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök elleni csütörtöki ítéletet bárki is a szerb nép elleni támadásra használja. Az orosz külügy eközben a Nemzetközi Törvényszéket (NT), és annak funkcióját kritizálta, és úgy ítélte meg, hogy a szervezet a bosszú és a leszámolás eszközévé vált.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtökön az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és negyvenéves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt.

A belgrádi kormány pénteki rendkívüli ülése után kiadott közlemény szerint az ítélethirdetés után sem szabad kollektív bűnösnek nyilvánítani egyes népeket – ez esetben a szerbséget – azokért a tettekért, amelyeket egyének követtek el.

Nikola Selakovic szerb igazságügyi miniszter a kormányülést követően elmondta: minden bűncselekményért ki kell róni a megfelelő büntetést, meg kell büntetni az abban részt vevő elkövetőket, de megengedhetetlen, hogy az esetet átpolitizálják, és egy egész népet kollektív bűnössé nyilvánítsanak az egyének által elkövetett bűncselekmények miatt. A tárcavezető hozzátette, hogy a szerb kormány nem kíván véleményt nyilvánítani a Nemzetközi Törvényszék ítéleteit illetően, viszont “keserű szájízzel” gondol arra, hogy a törvényszék sok éves működése alatt nem büntette meg azokat, akik a szerbek elleni bűncselekmények kiötlői voltak.

Nikola Selakovic hangsúlyozta, hogy a szerb kormány a továbbiakban is a térségbeli megbékélés politikája mellett áll ki.

A Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök elleni csütörtöki ítélet már kihirdetése előtt megosztotta a balkáni térségben élőket, egyesek szerint Karadzic megérdemli a büntetést, mások viszont eltúlzottnak tartják a negyvenévnyi letöltendő börtönbüntetést. A volt boszniai szerb elnök fellebbez a Nemzetközi Törvényszék első fokú ítélete ellen.

Az orosz külügy szerint a hágai törvényszék a leszámolás és a bosszú eszközévé vált

Moszkva szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) a bosszú és a leszámolás eszközévé vált – közölte az orosz külügyminisztérium pénteken, Karadzic ítéletére reagálva.

A külügyi tárca hangoztatta, hogy Oroszország már 1993-ban – amikor is az ENSZ Biztonsági Tanács határozatának értelmében felállt a bíróság – megkövetelte, hogy a testület az igazságosság intézménye legyen, ahol a józan ész és a méltányosság diadalmaskodik. Ez az elvárás azonban nem teljesült – húzta alá a közlemény.

Az orosz külügy szerint az NT figyelmen kívül hagyja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amelynek értelmében már be kellett volna fejeznie a munkáját. Az eredetileg kitűzött cél az volt, hogy a Törvényszék az elsőfokú eljárásokat 2008 végéig, az összes fellebbviteli eljárást pedig 2010 végéig fejezze be.

Az orosz külügyminisztérium nehezményezte, hogy milliárdokat költöttek a több mint húsz éve működő NT tevékenységére, aminek a terhe a nemzetközi közösség vállát nyomja. Megjegyezte, hogy ezt az összeget inkább a békefolyamatra kellett volna költeni a volt Jugoszlávia országaiban.

A külügyi tárca szerint az NT továbbra is folyatja annak a mítosznak az építését, miszerint csak a szerb emberek felelősek az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »