Segítséget ajánlottak a V4-ek Magyarországnak a migráció elleni védekezésben

Segítséget ajánlottak a V4-ek Magyarországnak a migráció elleni védekezésben

Csütörtöki kassai találkozójukon egyetértettek a V4-es államok kormányfői abban, hogy védeni kell a külső határokat az illegális migrációval szemben, és felajánlották segítségüket Magyarországnak. Az Európai Bizottsághoz felhívást intéztek, hogy vegyen részt a migrációs válság megoldásában.

A kormányfők szerint a tél beköszöntével egyre valószínűbb egy újabb menekülthullám megindulása. Orbán Viktor magyar kormányfő emlékeztetett, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely két irányból is migrációs hullámnak van kitéve, és már rengeteget költött határai védelmére. Hozzátette, hogy a védekezést délebbre, a szerb–macedón határra kell kitolni.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint az Európai Bizottságnak sürgősen megelőző intézkedéseket kell elfogadnia a migráció kapcsán és segítenie a V4-eket.

A kormányfők azt is leszögezték, hogy Oroszország veszélyt jelent Európára, az energiahordozók kapcsán Morawiecki kijelentette, túl magas az orosz földgázra javasolt árplafon.

Hírdetés

„Nemcsak Ukrajna állampolgárai fizetnek túl sokat a gázért, hanem az összes európai polgár. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy minél gyorsabban éljen a rendelkezésére álló eszközökkel” – mondta Morawiecki.

Petr Fiala cseh kormányfő leszögezte, a V4-es kormányfők egyetértenek a kulcsfontosságú kérdésekben, például abban, hogy Ukrajna szuverenitását és területi egységét meg kell őrizni, és továbbra is segíteni kell az országot.

„Arról eltérnek a vélemények, hogy ezt hogyan valósítsuk meg a gyakorlatban” – tette hozzá.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »