Šefčovič az intézményközi kommunikációért, míg Trócsányi az unió bővítéséért felelhet majd

Šefčovič az intézményközi kommunikációért, míg Trócsányi az unió bővítéséért felelhet majd

Az Európai Bizottság (EB) leendő elnöke, Ursula von der Leyen megnevezte, kiket jelöl az uniós biztosi posztokra. A Smer által támogatott Maroš Šefčovič a testületnek az intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke lehet, míg a magyar biztosjelölt, Trócsányi László (Fidesz) az unió bővítésért felelős biztosi posztot kaphatja meg.

Šefčovič viszonylag gyenge portfóliót kaphat meg, ami csalódást jelenthet Szlovákiának, mivel Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök egy erősebb pozícióért lobbizott. Az intézményközi kapcsolatokért felelős uniós biztosi poszt nem jár Szlovákia számára semmilyen kiugró előnnyel. Šefčovič az előző ciklusban egy jóval erősebb posztot, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöki tisztségét töltötte be. Šefčovič főleg a köztársasági-elnöki kampánya során árthatott a megítélésének. Annak ellenére, hogy a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) a tagja, hazai kampányában a konzervatív értékeket igyekezett hangsúlyozni. Erre akkor a nyugati sajtó is felhívta a figyelmet, ami után Šefčovič változtatott kampányának hangvételén.

Hírdetés

A magyar biztosjelölt, Trócsányi László, aki a Fidesz listavezetőjeként jutott az EP-be, azonban a várakozásokhoz képest erősebb posztot, az unió bővítéséért felelős uniós biztosi pozíciót kaphatja meg. A magyar kormány az elmúlt időszakban erősen lobbizott, hogy a jelöltjük a bővítési tárcát kapja meg. Az előzetes hírek szerint Trócsányinak egy sokkal jelentéktelenebb biztosi posztot, a nemzetközi segélyezésért felelős bizottsági tárcát szánták. Von der Leyen azonban másként döntött, és az erősebb portfóliót adta a magyar biztosnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »