Seehofer: politikai földrengést okoztak a tartományi választások

Politikai földrengést okoztak Németországban a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményei azt mutatják, hogy irányváltásra van szükség a szövetségi kormány menekültpolitikájában – jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök hétfőn Münchenben.

 

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke pártja elnökségi ülése után sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) alkotta pártszövetség létét fenyegeti, és a tartományi választásokon kibontakozott folyamatok oda vezethetnek, hogy a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választás után nem lehet majd nagykoalíciót kötni.

 

Előre mondtuk, hogy ez lesz

 

Hangoztatta: már tavaly szeptemberben megjósolta, hogy nagyon súlyos gondok lehetnek a menekültek beáramlásából, és fél év elteltével egy szavát sem kell visszavonnia. Ráadásul a veszély tovább fokozódott, és előfordulhat, hogy a “mélyrepülésből zuhanórepülés lesz, majd a becsapódás következik” – mondta.

 

Az AfD-vel szemben csak a menekültpolitika alapvető módosításával lehet sikerrel fellépni, és csak ez lehet a válasz a CDU “gigantikus bukására” is – tette hozzá. Kiemelte, hogy a CSU továbbra is minden erejét megfeszítve igyekszik irányváltásra késztetni a berlini vezetést.

 

Törökország nem lehet az EU tagja

 

Az Angela Merkel által szorgalmazott EU-Törökország együttműködéssel kapcsolatban leszögezte, hogy a CSU elutasítja a vízummentesség és az uniós tagság megadását Törökországnak, és figyelmeztetett: elfogadhatatlan lenne, ha a Törökországból, Jordániából vagy Libanonból befogadandó menekültkontingensek “német kontingensek” lennének, vagyis ha csak Németország fogadna be legális úton érkező menekülteket.

 

Horst Seehofer kijelentette: a szövetségi kormány nem mehet el szó nélkül a török demokrácia állapota körüli gondok, a sajtó-, a vélemény- és a vallásszabadság korlátozása mellett, és egyértelműen és nyilvánosan jeleznie kell, hogy kifogásolja ezeket a fejleményeket. A CSU elutasítja, hogy Berlin “a cél szentesíti az eszközt alapon” folytasson együttműködést Ankarával – mondta Horst Seehofer.

 

Merkel nem akar irányváltást

 

A bajor miniszterelnök tájékoztatójával egy időben Angela Merkel Berlinben nyilatkozott a vasárnapi választások eredményeiről és lehetséges következményeiről. Kiemelte, hogy az eredményeket ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében. A többi között hozzátette, hogy nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek az AfD megerősödését.

 

Angela Merkel nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kér-e bizalmi szavazást maga ellen a parlamentben (Bundestag).

 

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »