Seehofer: az AfD az állam ellenfele

Seehofer: az AfD az állam ellenfele

A német belügyminiszter interjút adott a dpa hírügynökségnek – szúrta ki a 444. Seehofer nekirontott az AfD-nek, ami végső soron érthető is, Bajorországban négy hét múlva tartományi választások lesznek.

Seehofer szerint lehullott a lepel az AfD-ről, a bevándorlásellenes párt elbizakodottá és radikálissá vált.

A belügyminiszter ezt annak apropóján fejtette ki, hogy az AfD bírálta Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnököt, aki az elnöki költségvetéséből támogatta a Chemnitzben tartott koncertet, melyen megemlékeztek az ominózus késelés áldozatáról, majd felhívták a figyelmet a béke fontosságára, és elítélték a rasszizmust. Az AfD erősen számonkérte Steinmeiert, mert szerintük a színpadon erőszakos szövegek is elhangzottak, és kivizsgálnák az elnöki költségvetést, valamint annak felhasználását.

„Nem állhatok csak úgy oda a Bundestagban, hogy úgy szidjam az elnököt, mint egy piacon”

 – mondta Seehofer, azt is hozzátéve, hogy az AfD viselkedése az egész államra nézve veszélyes, de azért titkosszolgálati megfigyelésre nincs szükség.

A belügyminiszter túl érzelmesnek és államrombolónak tartja az ellenzéki pártot, szerintük a sima ügyrendi vitákba is annyi érzelmet és dühöt visznek, mintha a köztársaság feloszlatása lenne a tét.

Hírdetés

Molnár Tamás Levente Németország-szakértő korábban szintén úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az AfD kezdi levenni magáról a maszkot, amikor például a nyíltan szélsőséges Pegida tagjaival vonulnak együtt:

Bukik az alkotmányvédelem vezetője?

Hans-Georg Maassen Chemnitz kapcsán azzal került be a hírekbe, hogy a komplett nemzetközi sajtót és Angela Merkelt is hazugsággal vádolta, szerinte ugyanis nem vadásztak bevándorlókra a tüntetők.

Elítéltek egy tüntetőt

Egy német férfit náci karlendítés miatt ítéltek el az egyik chemnitzi tüntetés után – Németországban az ilyen cselekedet alkotmányellenes, ráadásul az egyik rendőrt fizikailag bántalmazta is. Végül 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, 2 ezer eurós pénzbírsággal.

Maassen körül a botrány tovább dagadt, amikor kiderült, hogy átadásuk pillanatában még nem nyilvános adatokat juttatott az AfD-nek az alkotmányvédelmi szerv költségvetéséről és a közveszélyes iszlamistaként nyilvántartott személyekről. A történetbe a belügyminisztérium is belekeveredett, mert a tárca kifejezett kérésére tarthatta a kapcsolatot az ellenzéki párttal Maassen.

A koalíciós tag SPD az alkotmányvédelem vezetőjének menesztését követeli, sorsáról valószínűleg jövő kedden születik döntés.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »