Sean Simpson: nem automatikusan adják a feljutást

Sean Simpson: nem automatikusan adják a feljutást

Az ukrajnai háború miatt ugyan átalakult a jégkorong divízió I/A-világbajnokság mezőnye, két erős csapat, a francia és az osztrák felkerült az élvonalból kizárt orosz és fehérorosz együttes helyére, ezzel együtt Sean Simpson, a magyar válogatott szövetségi kapitánya arra figyelmeztetett, hogy nem automatikusan adják majd oda a világelitbe feljutást Ljubljanában.

A magyar csapat szerdán tartott sajtónyilvános edzést a Tüskecsarnokban – más kérdés, hogy mire az újságírókat beengedték, addigra a kapitány már az öltözőbe küldte a játékosokat -, és a tréninget követően Simpson az MTI-nek elmondta, a koronavírus-járvány miatt ez lesz az első vb-je a válogatott élén (a 2020-as és 2021-es tornát törölték), azonban a tavaly augusztusi rigai olimpiai selejtező remek felkészítő és felmérő volt.

„Ott éles helyzetben mindenki megismert engem, én pedig a játékosokat. Mindenki tudja, mit szeretnénk játszani, mi az elképzelés, mit kell tenni, hogy tudjuk játszani saját játékunkat, és mit kell tenni akkor, amikor nálunk erősebb ellenfél ezt nem engedi” – jegyezte meg a szövetségi kapitány.

Hangsúlyozta,

óva int attól, hogy a francia és az osztrák válogatott felkerülésével a feljutást törvényszerűnek nevezze bárki.

Játszani kell például a szintén erős házigazda szlovénokkal, a mindig kellemetlen, négy éve még olimpián szerepelt, azóta az élvonalat is megjárt dél-koreaiakkal, valamint az egyre erősebb román csapattal is, ráadásul a mezőnyhöz utólag csatlakozott litvánok egy-egy összecsapáson megmutathatják, hogy nem szabad őket lebecsülni.

Simpson kitért rá, hogy a hétfőn még osztrák döntőt játszott fehérvári játékosok a jövő héten csatlakoznak a kerethez, ugyanakkor nem tudja megmondani, pontosan hányan. Ráadásul a Ferencváros és a Csíkszereda a múlt hétvégén még az Erste Liga fináléjában csatázott egymás ellen, míg Sebők Balázs a finn elődöntőben játszik ezekben a napokban.

„Remek, hogy a Volán játékosai, köztük a magyar mag is a döntőig jutott az osztrák ligában. Ennél jobb felkészülés nem kell, meccsben vannak, magas hőfokú találkozókon szerepeltek. Most kell egy kis időt adni nekik a pihenésre, regenerálódásra, hogy újult erővel készülhessenek a vb-re” – tette hozzá a kapitány.

A szlovák Presov (Eperjes) légiósa, Vas János kiemelte, őket nem zavarta, hogy még nincs itt mindenki a keretben, tették a dolgukat, folytatták a múlt héten megkezdett munkát.

Hírdetés

„Kicsit kaotikus napokat élünk, de mindenkinek jó, hogy a Fehérvár döntőzött, és még az Erste Liga is csak múlt szombaton zárult” – jegyezte meg.

Az elmúlt idény legjobb kapusának választott Hetényi Zoltán szerdán csatlakozott a válogatotthoz. Csapata, a DEAC elődöntős volt, ám utána a hálóőr megbetegedett.

„Még nincs megfelelő »jégkondim«, de napról napra erősebb vagyok. Örömmel jöttem, és nagyon várom már, hogy újra vb-n szerepelhessünk. Azzal még nem kell foglalkozni, hogy milyen esélyeink vannak, hanem dolgozni kell napról napra” – mondta az egyetlen magyar kapus, aki két A-csoportos világbajnokságon (2009, 2016) is szerepelhetett.

Társa, Rajna Miklós – aki a magyar kaput védte 2015-ben, a legutóbbi feljutást hozó krakkói vb-n – szintén harcképtelen volt az elmúlt hetekben, éppen a DEAC elleni negyeddöntőben szenvedett agyrázkódást.

„Már sokkal jobban vagyok fejben. Nagy szó lenne, ha sikerülne a feljutás. A keretben többen vannak, akik ismerik ezt az érzést, tapasztaltak, tudják, mi a siker receptje. Akik itt vannak, motiváltak, harcolnak a helyekért, a fiatalok is, akikre majd a jövőt lehet építeni. A munkamorál 100 százalékos!” – fogalmazott az újpesti hálóőr.

Az szerdán reggel derült ki véglegesen, hogy a svéd élvonalban játszó Galló Vilmos részleges combizomszakadás miatt nem szerepelhet a vb-n.

A magyar együttes a vb előtt négy felkészülési mérkőzést játszik:

  • csütörtökön Miskolcon Ukrajna,
  • jövő kedden Székesfehérváron Szlovénia,
  • jövő csütörtökön Káposztásmegyeren ismét Ukrajna, majd
  • április 28-án ugyanitt a Koreai Köztársaság lesz az ellenfél.

A ljubljanai divízió I/A vb-n a magyarok május 3-án a dél-koreai, 4-én a litván, 6-án a házigazda szlovén, 8-án pedig a számos székely hokissal felálló román válogatottal csapnak össze. Az első két helyezett feljut az elit vb-re, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »