Schulz szerint nem szabad Orbán fejére koppintani

Párbeszédet kell kezdeni mindazokkal, akik úgy gondolkodnak az EU-ról, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a németországi Passauban egy pódiumbeszélgetésen.Nem szabad Orbán fejére koppintani

A német szociáldemokrata politikus arra a kérdésre, „hogy mikor fogy el Európa türelme Magyarországgal szemben, amelynek kormánya közvetett módon az utolsó ellenzéki lapot is megszüntette”, kiemelte, hogy ellenzi Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetését az uniós tagság megvonásáról.

 

Kifejtette: Orbán Viktor kifejezésre juttatja azt az Európában többséginek számító véleményt, hogy „az Európai Unió a nemzeti identitást helyettesíteni akarja egy európai kulturális amalgámmal”, ami ugyan tévedés, de ezt az érzést nagyon komolyan kell venni.

 

Az így gondolkodó emberekkel keresni kell a párbeszéd lehetőségét, és nem szabad a „fejükre koppintani”, mert azzal „csak oda állítjuk őket, ahol állni szeretnének, jelesül az áldozatnak kijelölt sarokba” – mondta Martin Schulz.

 

Az EU az egyetlen igazi liberális demokrácia

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a fórumon a többi között arról beszélt, hogy az EU szomszédságára, például Oroszországra és Törökországra, de akár az Egyesült Államokra tekintve is látható, hogy most az EU „az egyetlen és remélem, nem az utolsó igazi liberális demokrácia”, és ezt a berendezkedést „meg kell védeni, méghozzá feltétlenül”.

 

A beszélgetést felvezető előadásában Wolfgang Ischinger, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) vezetője kiemelte, hogy „populisták, nacionalisták és antidemokraták” . Európán belül és kívül „a félelem tengelyének” kialakításán munkálkodnak a jövő bizonytalansága miatt jelentkező aggodalmakra építve.

 

Mint mondta, nagyobb önbizalommal és bizakodással kellene szembenézni a kihívásokkal. „Ki lehetne a remény világítótornya, ha nem mi, európaiak?” – vetette fel a német diplomata.

 

MTI

Nyitókép: nato.int


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »