Schulz: sem Európa, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve Trumpra – a Nemzeti Front sem tetszik neki

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve Donald Trump esetleges amerikai elnökségére.

„Sem Európa, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve egy olyan elnökre, akinek az én szememben semmilyen nemzetközi tapasztalata nincsen – mondta szombaton a németországi politikus az I-télé francia hírtelevíziónak adott interjúban. – Trump az olyan emberekhez tartozik, amilyeneket jól ismerünk Európában is, akik bármit megtesznek bűnbaknak, de soha nem szolgálnak konkrét megoldással” – mondta Schulz, párhuzamba állítva az Európai Unióban tapasztalható „vad populizmust” a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsának javaslataival.

Trump kezében „azon politikai és katonai eszközök ereje, amelyeket az Egyesült Államok birtokol, lehetőséget teremtenének a veszélyes döntésekhez” – tette hozzá Martin Schulz. Az Európai Parlament elnöke egyértelműen jelezte, hogy Hillary Clinton demokrata jelöltet, volt külügyminisztert támogatja. Schulz – aki európai szociáldemokrata vezető politikusok találkozóján tartózkodik Párizsban – bírálta a francia Nemzeti Frontot is, amely szerinte bűnbakok sokaságára mutogat, de semmilyen megoldást vagy konkrét javaslatot nem fogalmaz meg.

„A Nemzeti Front olyan párt, amely megjelöli a felelősöket, a bűnbakokat: a bevándorlókat, a kormányt, Kelet-Európát, az európaiakat, a németeket, bárkit – fogalmazott a német politikus. – Amikor viszont konkrétan feltesszük a kérdést a megoldásokról a gyáráthelyezésekre vagy a tisztességtelen piaci versenyre, teljes csend, semmi (válasz)! – tette hozzá. – Vajon ismerik a Nemzeti Front konkrét javaslatait ezekre a problémákra? Hol vannak a párt konkrét javaslatai?” – tette fel a kérdést Martin Schulz, aki szerint Marine Le Pen pártjának az előretörése az utóbbi évek választásain nem annyira jelentős, mint amilyennek látszik.

A decemberi regionális választásokon a Nemzeti Front 58 százalékos részvétel mellett a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a második fordulóban – emlékeztetett az Európai Parlament elnöke. „Ez összességében a francia lakosság 15-16 százaléka, ami arra utal, hogy a franciák 84-85 százaléka más pártokra szavazott” – mondta Schulz. A migránsválságról megjegyezte: „elfogadhatatlan, de nagyon is szimbolikus, hogy néhány uniós tagállam a szolidaritás helyett a deszolidaritást választotta”. Szerinte a "menekültek" helyzete nem vált volna válságossá, ha mind a 28 tagállam részt vesz az elosztásukban, és nem csak öt ország vállalta volna fel egymillió ember ellátását. „A válságot azok az ember teremtették, akik azzal vádolják Európát, hogy válságban van – hangsúlyozta Martin Schulz. – Ha a 28 tagállam nem tud megoldást találni, akkor azok között kell megoldást találni, akik hajlandók részt venni benne” – tette hozzá.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »