Schulz minden megtenne azért, hogy európai szinten "nagyobb szolidaritás alakuljon ki a menekültek segítésében"

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje szerint jó esélye van rá, hogy ő legyen a következő német kormányfő. Schulz a ZDF országos köztelevíziónak adott interjúban azt mondta, még semmi sem dőlt el, minden lehetséges, megéri kampányolni az utolsó pillanatig.

A politikussal készült beszélgetés vasárnap este lesz látható a televízióban. Az előzetesen közölt részletek szerint Schulz nyitottnak mutatkozott ismét együtt kormányozni az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és bajor testvérpártjával a Keresztényszociális Unióval (CSU) abban az esetben, ha ő lesz az új kancellár.

A szociáldemokraták jelöltje annak ellenére nyilatkozott ilyen magabiztosan, hogy pártja a közvélemény-kutatások szerint bőven le van maradva mögött a CDU/CSU mögött. A felmérések szerint a konzervatívnak mondott uniópártok támogatottsága 37-40 százalékos, míg az SPD 23-25 százalékon áll.

Schulz az interjúban kritizálta a német autógyártókat, mert szerinte az iparág “elaludta a jövőt”. Úgy vélekedett, hogy a gyártók a rövidtávú pénzügyi sikerek érdekében nem fektettek be olyan területekbe, amelyekbe a jövő érdekében invesztálni kellett volna. Ez a magatartás vezetett el a dízelbotrányhoz, amelynek most a dízelautó-tulajdonosok – elsősorban az ingázók, kisiparosok, szállítók – “fizetik meg az árát” – mondta a politikus. Véleménye szerint az augusztus elején Berlinben tartott sikertelen dízelcsúcs egyetlen eredménye azt volt, hogy a gyártóknak – az SPD nyomására – végre el kellett ismerniük a felelősségüket a botrányban.

Martin Schulz vasárnap este a német RTL kereskedelmi televízióban is szerepel, amelyben állampolgárok kérdezik több témában. Az adásból előzetesen közöltek szerint a "menekültek és migránsok" kiutasításával kapcsolatban a kancellárjelölt azt mondta: ha valaki ebben az országban védelmet kér, de nem tiszteli a törvényeket, akkor ki kell utasítani. (Hogy miért mondta ez, lásd itt: Seehofer a naiv lelkek újabb illúzióját rombolta le: "szinte lehetetlen" az élősködők kiutasítása) Schulz ostobaságnak nevezte a Horst Seehofer bajor miniszterelnök, CSU-elnök által szorgalmazott 200 ezres felső határt a "menekültek és migránsok" befogadásával kapcsolatban.

Választási győzelme esetére pedig azt ígérte, minden megtesz azért, hogy európai szinten "nagyobb szolidaritás alakuljon ki a menekültek segítésében", eddig ugyanis szerinte sok tagország "kibújt a teherviselés alól", és "Németország mögé rejtőzött". A szolidaritás egy alapelv, nem “mazsolázgathat” belőle mindenki a kedve szerint – jelentette ki. Hozzátette, kancellárrá választása esetén Németország csak akkor hagyná jóvá az EU költségvetését, ha megegyezés születne egy egységes bevándorlási és menekültpolitikáról.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »