Schulz: Magyarország a rövid távú taktikára összpontosít

Magyarország és Lengyelország jobboldali, nacionalista kormányai távolról sem érdekeltek az európai integráció továbblendítésében, kizárólag a rövid távú taktikákra összpontosítanak, jóllehet tisztában vannak azzal, milyen előnyökkel járna egy erősebb Európai Unió – jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke a Politico című brüsszeli hírportálnak adott pénteki interjújában.

A német politikus azt mondta, hogy „az újranacionalizálódás olyasfajta veszélyes fantazmagória, amely felelős a kontinens jelenlegi nehéz helyzetéért” – olvasható az amerikai lap európai kiadásának honlapján megjelent írásban. „Rendkívül aggasztó ez a cinizmus” – fogalmazott, és aggodalmát fejezte ki azok miatt is, akik „letudják annyival az Orbán Viktor-féléket, hogy »csupán néhány bolond, akik megkérdőjelezik Európát«”.

Az Európai Parlament elnöke szerint számos probléma megoldását ellehetetleníti, hogy a tagállami kormányok nem engedik érvényesülni az uniós intézményeket. „Amikor a közösségi intézmények képesek cselekedni, akkor megoldásokkal állnak elő, ezt azonban gyakran megakadályozzák a tagállami kormányok, akik nem akarnak megoldást. De ezért a tagállami fővárosokat kell hibáztatni, nem Brüsszelt” – mondta.

„Politikai pályám során ritkán tapasztaltam cinikusabb viselkedést. Húsz ország elutasítja a részvételt a menekültek elosztásában, majd közvetlenül utána az EU-t bírálja egy válságért, amely nem is jött volna létre, ha ezek az emberek kivennék a részüket a probléma megoldásából” – jelentette ki Martin Schulz.

Az uniós parlament elnöke szerint Európának jelenleg nincs sok oka az elégedettségre. Schulz a legfőbb problémának a terrorfenyegetettséget és a menekültválságot, valamint Nagy-Britannia esetleges uniós kilépését és a kontinensen belül egyre szélesedő törésvonalakat tartja. „Határozottan nincs itt az ideje annak, hogy feladjuk, de viharos és nyugtalanító időket élünk” – mondta a hírportálnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »