Schulz és Juncker megfenyegette az osztrák választókat;

Schulz és Juncker megfenyegette az osztrák választókat;

President of the European Commission Jean-Claude Juncker, right, discusses with President of the European parliament Martin Schulz before delivering his statement on growth, jobs and investment package for Europe, Wednesday Nov 26, 2014 at the European Parliament in Strasbourg, eastern France. (AP Photo/Christian Lutz)

a TTIP az összeomlás szélén; a varsói kormány megszüntette a Faji Diszkrimináció, Idegengyűlölet és Intolerancia Elleni Tanácsot; a BBC-be tilos fehéreknek munkáért jelentkezniük; Putyin ingyen földet ajánl briteknek; a közel-keleti vezetők Putyinnal és nem Obamával akarnak tárgyalni; washingtoni düh az orosz „Obamácska” fagylalt miatt; Erdogan: az EU nem demokratikus; izraeli tábornagy lenácizta saját országát, stb.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

 

Martin Schulz, az Európai Parlament  és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke óva intette az osztrákokat, nehogy a szabadságpárti Norbert Hofert válasszák meg elnöküknek. Schulz az olasz RAI 3 adó Agora nevű beszélgetős műsorában ezt mondta: „Ha a szélsőjobboldal nyeri meg a választásokat Ausztriában és Európában, akkor az Európa jellegét megváltoztatja”. Az olasz La Stampa lapnak pedig azt nyilatkozta a Szabadság Párt elnökéről: „Strache véleményem szerint olyan ember, aki semmiféle tiszteletet nem tanúsít az alapértékek iránt”. Juncker pedig  egy német lapnak azt mondta: „Amit Ausztriában látunk, azt sajnos más olyan európai országokban is megfigyelhetjük, ahol játszanak az emberek félelmeivel.”

*             *             *

Az Alternatíva Németországnak sikere vérző sebet ejtett az SPD-n és a CDU/CSU pártjain. Sigmar Gabriel alkancellárnak hirtelen tagadnia muszáj a lemondásáról keringő híreket. A bajor CSU kijelentette, hogy történelmi mély szakadék támadt ő és koalíciós partnere, a CDU között. A legújabb felmérések azt mutatják, hgoy az AfD tovább erősödik a nagykoalíció kárára.

 

EUOBSERVER

A megkérdezett franciáknak és olaszoknak a többsége akarja, hogy a britekhez hasonlóan náluk is rendezzenek népszavazást az EU-tagságról.

 

DIE WELT

„Merkel kancellár úgy felruházta Erdogan török elnököt, hogy saját magát az első számú európai problémamegoldónak nevezhette. Miközben egyre világosabb, hogy Merkel saját magát egy despota kezébe adta”, írja a német lap.

 

DER SPIEGEL

A lefordíthatatlan szójátékkal a címében („The TTIPing Point” – a TTIP fordulóponton) a német hetilap angol nyelvű portálja arról ír, hogy az Európa-szerte kirobbant tiltakozási hullám fenyegeti az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodás aláírását és az az összeomlás szélére került. Miközben Angela Merkel azt mímeli, hogy még az gyorsan aláírható.

 

RUSSIA TODAY

Rómában több tízezren tüntettek az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény ellen. A demonstrálók szerint a TTIP Európát „nagyvállalati rabszolgaságba” hajtja. Olyan táblákat emeltek a magasba, mint  hogy „Emberek a profit előtt” és „Nem a tőkére, igen az emberekre”, jelentette a helyszínről a globális orosz tévé angol nyelvű adása.

*             *             *

A Héber Egyetem két oktatója a (szélsőjobboldali) Ayelet Saked izraeli igazságügyi minisztert azzal vádolta, hogy az afrikai fegyvereladások megkönnyítésével népirtást segít elő a kontinensen és egyikük kijelentette, a miniszter asszony „neonáci”. Saked feljelentést tett a rendőrségen. A professzorok azt is kifogásolták, hogy vasárnap Izraelben törvényt fogadtak el, amelynek értelmében minden civil (nem kormányzati) szervezetnek nyilvánosan fel kell tüntetni pénzügyi forrásait, ha jövedelmük felénél több pénzt külföldről kapják. Ha ezt nem teszik, 7400 dollárnak megfelelő büntetést kapnak. (A civil szervezetek magyarországi és oroszországi bánásmódjáról igen gyakran író sajtó erről elfeledkezett beszámolni.)

 

BREITBART

A jobboldali lengyel kormány megszüntette az állami Faji Diszkrimináció, Idegengyűlölet és Kapcsolatos Intolerancia Elleni Országos Tanácsot, jelenti elégedett hangon az amerikai konzervatív hírportál. E testület vizsgálta a „gyűlölet bűncselekményeket”. A hivatal megszüntetését azzal indokolta, hogy az nem működik hatékonyan. Azt a korábbi liberális Polgári Platform kormánya hozta létre. Az emberjogi ombudsman erős szavakkal ítélte el a testület megszüntetését, mert, nyilatkozta Adam Bodnar, Lengyelországban nő a faji indíttatású támadások száma és nő az idegengyűlölet. Egy Katarzyna Lubnauer nevű lengyel parlamenti képviselő (a neoliberális Modern Párt tagja) „felháborítónak” nevezte az állami tanács megszüntetést. A Breitbart szerint a hírt közlő TVN lengyel tévéállomáson megjelenő tudósítás alatti kommentek hatalmas arányban támogatták a kormány döntését. A korábban uralkodó Polgári Platform egyik politikusa, Rafal Grupinski azt állította, hogy a tanács megszüntetése ellentétes az Európai Unió jogszabályaival.

*             *             *

A közszolgálati brit BBC több állását úgy hirdette meg, hogy azokra nem jelentkezhetnek fehérek, csak „feketék, ázsiai és nem fehér etnikai hátterűek”.

 

 

FOCUS

Helyükről felállva, hosszan tartó tapssal és ovációval jutalmazta kétezer jelenlévő szombaton Vacláv Klaus volt cseh elnök vendégszónoklatát az Alternatíva Németországért (AfD) stuttgarti pártértekezletén. Klaus elnök kijelentette: „Pártjuk reményt jelent nem csak Németországnak, hanem mindnyájunknak”. „Az AfD démonizálása a pártpolitikusoktól és a médiában abszurd mértéket ért el”, tette hozzá, jelenti a német hetilap hírportálja, és ismerteti, hogy vasárnap Csehországban az Iszlámellenes Tömb az AfD-vel testvérmozgalmat alapított Alternatíva Csehországnak néven.

 

THE SUNDAY EXPRESS

Putyin elnök a kiábrándult briteknek ingyen földet ajánl, ha le akarnak telepedni Oroszországban” címmel a brit lap azt írja, az orosz elnök azt szeretné, ha mintegy 300 ember telepedne le az ország hatalmas, távol-keleti részében, ahol személyenként egy hektár területű földet kapnának. Ez akkor szállna a tulajdonukba, ha öt évig új helyükön maradnak. Ekkor orosz állampolgárságot is kapnak, és választhatnak, hogy maradnak, vagy akár eladják kapott földterületüket. Már több érdeklődő is van, írja a cikk.

 

POLITICO

„A közel-keleti vezetők miért Putyinnal és nem Obamával beszélnek?” címen az amerikai portál európai kiadásában Dennis Ross, az USA közel-keleti fő tárgyalásvezető diplomatája azt írja, noha az Egyesült Államok 35 ezer katonát és több száz harci gépet állomásoztat a térségben szemben az oroszok mintegy kétezres katonaságával és talán ötven gépével szemben, „a közel-keleti vezetők manapság Moszkvába zarándokolnak, hogy Vlagyimir Putyint látogassák meg, nem pedig Washingtonba rohannak”. Putyin katonai beavatkozása Szíriában biztossá tette Basar Asszad helyzetét és drámaian csökkentette Oroszország elszigeteltségét. Obama csak akkor használ katonai erőt, ha az USA biztonságát közvetlenül fenyegetve érzi. A közel-keleti vezetők azt látják tehát, hogy kézzel fogható változást Putyin tud végrehajtani térségükben.

 

THE NEW YORK POST                                                   

Oroszország Tatársztán térségében „Obamka” (Obamácska) néven fagylaltot dobtak piacra, amely nyomán sokan gúnyolódtak az interneten, tudósít az amerikai lap Moszkvából. Idézi a Reuters brit hírügynökség erről szóló jelentését, amelyben egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt mondta,„lehangolja” az ilyenfajta „amerikaellenesség”. A lap azt is írja, hogy a szibériai Krasznojarszkban nagy publicistást kapott egy nemrégiben nyílt kávéház, ahol a vécépapíron Obama elnök arcképe látható, és a mosdó előtti lábtörlőt az amerikai lobogó díszíti. Az ugyanezen témáról szóló Russia Today beszámoló ugyanakkor idéz egy internetes kommentelőt, aki azt írta, „annak a népnek, amely Putyinkát ihat, joga van ahhoz, hogy Obamkát nyalogasson”. (A Putyinka egy orosz vodka neve.)

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Erdogan török elnök az eddigieknél még élesebben konfrontálódott a EU-val, jelenti a német gazdasági-politikai portál. Szombaton azzal támadta Brüsszelt, hogy az EU az, ahol a demokráciát és a szabadságjogokat korlátozzák. Kijelentette: „Azok, akik bennünket bírálnak, a demokráciát és a szabadságjogokat azonnal félrehajították, mihelyt bombák kezdtek robbanni az ő területeiken.” Brüsszelben komoly aggodalommal figyelik a török elnök retorikáját, írja a portál.

*             *             *

A német szocialista párt alelnöke, Olaf Scholz hamburgi polgármester azt ajánlja pártjának, hogy hagyják abba az AfD démonizálását és lenácizását. „Ameddig az AfD csak jobboldali populista, addig ne bélyegezzük nácinak”, sürgette az SPD tagságát (a toleráns, nagy demokrata).

                                                               *             *             *

A török kormány újjáépítés címen az ország délkeleti részén, a Tigris folyó partján fekvő Dijarbakír kurdok lakta városában hat örmény és káld keresztény templomot állami tulajdonba vett. Az egyház képviselői bíróság elé akarják vinni a kisajátítást, de ügyek nem áll jól, mivel az Erdogan-kormány már a médiaszektort is messzemenően állami ellenőrzése alá vonta.

 

KATHNET

A megkérdezett németek 61 %-a szerint az iszlámnak nincs helye Németországban, ismerteti a katolikus hírportál a Bild Zeitung által megrendelt friss közvéleménykutatás eredményeit. Ezek szerint az emberek 46 százaléka tart Németország iszlamizálódásától és 39 % nem osztja ezt az aggodalmat.

 

THE DAILY TELEGRAPH

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felháborodottan utasította vissza azt a páratlan kijelentést, amelyet Jair Golan tábornagy, az izraeli hadsereg második számú parancsnoka tett a holokauszt emléknapon. Kijelentette, a mai izraeli légkör vészesen hasonlít a 80 évvel ezelőtt a „náci Németországban” lejátszódó folyamatokhoz. Netanjahu  szerint ezzel károkat okozott az izraeli társadalomnak és relativizálta a holokausztot, és követelte, kérjen bocsánatot, tudósít a brit lap.

 

THE TIMES OF ISRAEL

Az Egyesült Államok „mély aggodalmát” fejezte ki, amiért Palesztina ENSZ nagykövete a palesztin kődobáló gyerekeket megtámadó izraeli katonákat a varsói gettólázadást elfojtó nácikhoz hasonlította. Mark Toner amerikai külügyi szóvivő annak ellenére ítélte el a párhuzamot, hogy, mint mondta, még nem vizsgálta meg Rijad Manszúr palesztin ENSZ nagykövet kijelentését, de kifejtette, mindenfajta „antiszemita megjegyzést” az USA erősen elutasít, írja az izraeli angol nyelvű hírportál. Manszúr kijelentette: „Minden gyarmatosító, megszálló – beleértve azokat, akik elfojtották a varsói felkelést – a velük szemben ellenállókat terroristának bélyegezte”. A lap hozzáteszi, hogy ez a Manszúr volt az, aki korábban azt mondta, Izrael a halott palesztinoknak kilopja szerveit és azok nélkül adja vissza tetemeiket. Ezt Danny Danon izraeli ENSZ nagykövet „vérvádnak” nevezte.

*             *             *

A demokratapárti szimpatizánsok több mint négyszer annyian rokonszenveznek a palesztinokkal, mint a republikánus pártiak,  míg az amerikaiak között általában nő a rokonszenv a palesztinok irányába, idézi a portál az amerikai Pew Research friss felmérésének eredményeit. A magukat demokratapártiaknak nevezők 43 százaléka Izraellel, 29 százaléka a palesztinokkal szimpatizál. A republikánusoknál ez az arány 75:7 %.

 

JERUSALEM POST

Rafael Ramírez, Venezuela ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki, nem hivatalos találkozóján azt kérdezte, vajon Izrael „végső megoldásra” készül-e a palesztin nép ellen. Hozzátette, az a tény, hogy a BT tétlen az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett folyamatos erőszak és a megszállt területeken a törvénytelen telepek létrehozása terén, az „egyértelmű kudarcot” jelent és az az Egyesült Államok állandó vétójának tudható be. Hangsúlyozta, idézi őt a jeruzsálemi lap, „Nem engedhetjük, hogy a palesztin nép a megszálló hatalom igája alatt szenvedjen, míg az betelepül területére, lerombolja házait, elrabolja földjeit, bebörtönzi gyermekeit és meggyilkolja a nőket és gyerekeket”. Az USA és az Egyesült Királyság jelenlévő képviselői elítélték Ramírez „sértő” kijelentését.

 

PRESS TV

A leeső gyertyától lángra kapott egy ház a Gázai övezetben lévő Sati menekülttáborban, ahol három kisgyerek égett halálra. A 2014-es izraeli bombázások miatt már csak egyetlen egy villanyerőmű maradt az övezetben, és az nem bírja a folyamatos áramszolgáltatást. Ilyenkor sok család gyertyával világít, jelenti a helyszínről az iráni globális televízió angol nyelvű adása.

 

 

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »