Schulz: a Brexitből nincs kiút

Ha a népet arra kérik, hogy mondjon véleményt, és a nép véleményt mond, akkor a döntést nem lehet semmibe venni, a Brexitből nincs kiút, "no exit from Brexit" – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben, az unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója előtt.

Az uniós parlament elnöke kifejtette, az uniónak nincs kötelező érvényű szabályozása és eszköze arra, hogy a kikényszerítse az európai unióból való brit kilépést a múlt heti népszavazás eredménye szerint.

Személy szerint sajnálja, hogy ez lett a népszavazás eredménye, de tiszteletben tartja a brit polgárok döntését – tette hozzá. Az uniós tagság szabad választáson alapul. Aki nem akar maradni, azt el kell engedni, de tegye meg a lehető leghamarabb.

“A kilépés kilépést jelent” – hangsúlyozta.

Schulz sajnálatát fejezte ki, hogy a szavazás eredménye szakadást és eltávolodást eredményez. “Ezt a szakadást nagyon komolyan kell venni” – fogalmazott, hozzátéve: a kilépési tárgyalások során nem szabad megfeledkezni azokról, akik családjuk, munkájuk, jövőjük érdekében az Európa szívében maradás mellett tették le voksukat.

A brit referendum eredményének bejelentésével és a kilépési tárgyalások megkezdésével kapcsolatban újságírói kérdésre elmondta: Londonnak néhány hétnyi időre szüksége lehet a népszavazás eredményének kiértékelésére és a menetrend felállítására.

Stoltenberg: az egység és az együttműködés a legfontosabb

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító, múlt heti népszavazás nyomán minden korábbinál fontosabbá vált a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés – hangsúlyozta Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

“Világos üzenetet kell küldenünk, hogy az uniós távozásról szóló brit döntés nem jelenti azt, hogy nem vagyunk képesek együttműködni” – mondta Stoltenberg, aki részt vesz az uniós állam- és kormányfők kedd esti tanácskozásának a NATO-val való együttműködés fokozásáról szóló részén.

“Az egység és az együttműködés a brit népszavazás előtt is fontos volt, most azonban még annál is fontosabb” – tette hozzá.

A NATO-főtitkár keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy még túl korai lenne megjósolni a brit referendum végeredményének minden következményét, a londoni kormány azonban biztosította arról, hogy a szigetország szövetségesi hűsége változatlan.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »