Schröder szorosabb orosz-német együttműködést szeretne

Schröder szorosabb orosz-német együttműködést szeretne

Az Oroszországgal való szorosabb együttműködést támogatta a jövő hétfőn Helsinkiben tartandó amerikai-orosz csúcstalálkozó előtt Gerhard Schröder volt német kancellár.

– mondta Schröder. Európának ugyanakkor szüksége van az orosz piacra, és „Oroszország is pontosan tudja, hogy szüksége van Európára” – nyilatkozta a német szociáldemokrata politikus a Stern hírmagazinnak adott interjújában.

A volt kancellárt bírálat éri Németországban, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjának számít, és a Kreml által ellenőrzött Gazprom és Rosznyefty olajipari óriásoknál van állása. Gerhard Schröder azzal védekezik, hogy ez a magánügye.

Donald Trump amerikai elnök július 16-án készül találkozni Putyinnal a finn fővárosban, Helsinkiben. A két vezető eddig két alkalommal találkozott különböző konferenciák alkalmával. A csúcstalálkozóhoz megfigyelők nagy reményeket fűznek, tekintettel arra, hogy terebélyes az Oroszország és az Egyesült államok közötti vitás kérdések listája.

Schröder üdvözölte, hogy Washington és Moszkva kész a párbeszédre. Mindemellett óva intett az Oroszország elszigetelését célzó próbálkozásoktól.

mert akkor a világ egyik konfliktusában sem lehet majd egy lépéssel előrébb jutni” – hangsúlyozta a volt kancellár.

Trump a szerdán kezdődött brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt a német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt. A földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot „teljes mértékben Oroszország irányítja”, miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára. Később azonban, miután a NATO-csúcsértekezlet alkalmával egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, már nagyon jónak nevezte a kapcsolatát vele.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »