Schr�der pert ind�t a Bundestag ellen

Gerhard Schröder, aki Németországban egyre inkább elszigetelődik oroszbarát nézetei miatt, pert indított a német Bundestag alsóháza ellen, hogy visszaállítsák volt kancellári kiváltságait – írja a Reuters nyomán a Portfolió.

A 78 éves Schrödert májusban fosztották meg közpénzből finanszírozott tisztségének betöltéséhez való jogától. A volt német kancellár viselkedése egyre nagyobb megdöbbenést váltott ki a német politikusok körében, kezdve azzal, hogy Oroszország ukrajnai invázióját követően nem volt hajlandó elhatárolódni Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

Schröder ügyvédje, Michael Nagel pénteken a DPA német hírügynökségnek elmondta, hogy pert indított a berlini közigazgatási bíróságon. A DPA által látott bírósági beadványban az áll, hogy a Schröder irodájának bezárásáról és a megmaradt személyzet átcsoportosításáról szóló döntés egy demokratikus jogállamban nem lehetséges. Inkább egy abszolutista államra emlékeztet a döntéshozatal módját tekintve – mondta Michael.

Hírdetés

Amikor 1998 és 2005 között kancellár volt, a keleti nyitás politikáján belül Schröder olyan kapcsolatot alakított ki Putyinnal, amely beárnyékolta pályafutása nagy részét. Schröder Putyint közeli személyes barátjának nevezte, és hosszú órákat töltöttek italok mellett beszélgetve.

A volt kancellár július végén Moszkvába utazott, hogy találkozzon Putyinnal. A találkozó után azt nyilatkozta, hogy Oroszország valójában tárgyalásos megoldást akar az ukrajnai háborúban. Volodimir Zelenszkij undorítónak bélyegezte Schröder viselkedését.

Az oroszpárti politikus fontos pozíciókat tölt be az orosz-német gazdasági kapcsolatokban. A heves bírálatokat követően Schröder májusban lemondott az orosz állami olajvállalat, a Rosznyeft igazgatótanácsának tagságáról, és visszautasította a Gazprom igazgatótanácsi posztjára való jelölést is.

Schröder egykori pártján belül is kezdett kellemetlenné válni, inditványozták is a kizárását. Azonban a hét elején elkerülte az ítéletet,
mivel a belső bizottság szerint nem volt bizonyíték arra, hogy megszegte volna a párt szabályait.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »