Schöpflin: Semmit nem vonok vissza

Schöpflin: Semmit nem vonok vissza

Schöpflin György fideszes EP-képviselő szerint nem alázott meg senkit azzal a felvetésével, hogy a déli határra tett disznófejekkel az eddiginél hatékonyabban lehetne elijeszteni a muszlim migránsokat. Épp ezért nem is akar bocsánatot kérni. Az ügyben több fideszes tegnap a „még nem olvastam” szófordulattal kerülte ki az érdemi reagálást.

Nem látja szükségét annak, hogy bocsánatot kérjen bejegyzése miatt Schöpflin György, és semmit nem von vissza. Ezt mondta a Magyar Nemzetnek a Fidesz EP-képviselője azután, hogy Twit-ter-bejegyzését tiltakozások kísérték. Schöpflin ugyanis arról írt a közösségi oldalon, hogy disznófejeket lehetne rakni a déli határon épült kerítésre, hogy azok elijesszék a muszlim migránsokat. A képviselő úgy fogalmazott, a „disznófej hatékonyabb lehet az elijesztésben”, mint más, hasonló megoldások.

Az EP-képviselő a Human Rights Watch (HRW) „megrovására” válaszul vetette fel az ötletet. A jogvédő szervezet igazgatója az ellen tiltakozott, hogy ismeretlenek cukorrépából kifaragott koponyákkal igyekeznek távol tartani a bevándorlókat. Erre jött a disznófejekkel kapcsolatos gondolat. Később a brit The Independent is megosztotta a képviselő ötletét, amiről a HRW munkatársa, Andrew Stroehlein a lapnak annyit mondott: „Undorító szavak. Azt hinném, hogy egy neonáci troll írta, nem egy EP-képviselő.” Schöpflin később a The Independent munkatársának azt írta, hogy felvetése hipotetikus volt, egy gondolatkísérlet, és nincs miért bocsánatot kérnie.

– Nem

– röviden ezzel válaszolt arra a kérdésünkre Schöpflin György, hogy nem érzi-e úgy, hogy ezzel megsértette mások vallási érzékenységét.

Lapunknak, illetve a Mandinernek adott rövid nyilatkozatában is azt állította, ezzel nem alázott meg senkit, és csak az igazságot mondta ki, hiszen a muzulmánoknál a sertés, illetve a disznófej haram, azaz tiltott. Ez pedig szerinte puszta ténymegállapítás. A liberálisok tegnapi tiltakozásával kapcsolatban pedig úgy folytatta: lehet, hogy a liberális pártnak ez nem tetszik, de attól még így van, és ha valaki csak egy kicsit ismeri a muszlim vallást, akkor ezt pontosan tudja.

Schöpflin György ezután a kérdés antropológiai elemzésébe kezdett. Közölte, nagyon érdekes, hogy sok mindenki számára mennyire érzékeny dolog a sertés. Az európai fősodor normálisnak tartja, akár hívő keresztény, akár nem, máshol azonban ellenállást szül. Azt nem tudni, hogy más, a disznókat szintén tisztátalannak tartó vallási csoportok kapcsán mi a véleménye a fideszes EP-képviselőnek erről a megoldásról. Szavai szerint egyébként kicsit meglepte a bejegyzés fogadtatása, tegnapig ugyanis mintegy 150, kifejezetten rosszindulatú üzenetet kapott. A nyelvezetük kivétel nélkül szélsőséges volt. – Szabályos Twitter-orkán kerekedett – fogalmazott. Azzal kapcsolatban pedig, hogy egyesek szerint Bayer Zsolt kitüntetése után az ő megnyilvánulása is csak azt igazolja, hogy a Fidesz a társadalmi béke megteremtése helyett az indulatok felkorbácsolásában érdekelt, úgy reagált: „Uborka lettem. Annak van most szezonja. Bayer kitüntetését az én bejegyzésemhez kapcsolni meg végképp komikus.”

A Magyar Nemzet azon felvetésére, hogy miért kellene ilyen módon megoldani a problémát, hiszen épp a Fidesz, illetve Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó hangoztatja, hogy a mélységi határellenőrzés nyomán mára megszűntek a tiltott határátlépések, a Fidesz EP-képviselője megismételte, hogy ez mindössze egy gondolatkísérlet volt.

Megkérdeztük Szájer József fideszes EP-képviselő véleményét is, de azzal hárította el kérdésünket, hogy nem olvasta a bejegyzést. Ezt mondta egyébként még délelőtti tájékoztatóján Halász János fideszes frakciószóvivő is. Szájer József a Magyar Nemzetnek hozzátette, szerinte Schöpflin György „korrekt ember” és európai gondolkodó, akitől távol áll, hogy bárkit bántson. Az MSZP elnöke, Molnár Gyula tegnap elítélte az fideszes EP-képviselő bejegyzését.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »