Schmidt Mária új veszélyekre figyelmeztet

Schmidt Mária új veszélyekre figyelmeztet

Schmidt Mária a 21. század elején Európa lakóira leselkedő veszélyekre figyelmeztet Veszélyzónában című új esszékötetében. A történész a Magyar Idők keddi számában megjelent interjújában arról beszélt, hogy hagyományos értékeink forognak kockán.

Schmidt Mária szerint az Európai Unió “széttöredezni látszik”, a britek esetleges kilépése “kiszámíthatatlan folyamatokat” indíthat el, Kelet- és Nyugat-Európa között továbbra is ott a választóvonal, és a kontinensnek egy betelepülési invázióval is szembe kell néznie. A kihívásokra nehezen tudunk reagálni, mivel Amerikából és Nyugat-Európából “támadják és kétségbe vonják legelemibb értékeinket, ami kulturális és identitásbeli elbizonytalanodást okoz” – fogalmazott a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Az esszékötet első fejeztében a történész olyan államférfiakról – Charles de Gaulle-ról, Konrad Adenauerről, Ronald Reaganről – ír, akik megmutatták, hogy “van kiút egy nemzet számára, ha megfelelő ember áll az élen”. Schmidt Mária hangsúlyozta, hogy ha így történik, “a nemzet hihetetlen eredményeket tud elérni, és erre nagy szükség lenne egész Európában”.

A történész azt is kifejtette, hogy a bürokratikus Európai Unió abban érdekelt, hogy felszámolja a nemzetállamok önrendelkezését, az emberek viszont ragaszkodnak nemzeti közösségükhöz. Schmidt Mária szerint “a jövő csak a nemzetállamok Európája lehet.”

A 19. és 20. századi szocialista eszme jó elemei már beépültek a mai életünkbe, és bár az eszme megbukott, de vannak olyan elemei, amelyek megfontolandók lehetnének, mint például az állam szerepére vonatkozók – mondta el a lapnak a főigazgató.

Hozzátette: a lezárt korszak után a jobboldal szerencsére “nem vállalta azt a téves kötelezettséget, hogy mindig újítani kell. A baloldalnak ezért szinte sehol sem maradt már mondanivalója”.

forrás: Magyar Idők / hirado.hu

The post Schmidt Mária új veszélyekre figyelmeztet appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »