Schiffer kihagyja a kvótanépszavazást

Erkölcstelennek és szükségtelennek tartja a népszavazási kezdeményezést az LMP volt társelnöke.

Hosszú interjút adott a Népszabadságnak az ismét ügyvéddé vált Schiffer András egykori LMP-társelnök és országgyűlési képviselő. Ebben egy furcsa kérdésre („Ügyvédként nem kötelező rá válaszolnia, de mit csinál október 2-án?” – amúgy sem lenne kötelező válaszolnia…) Schiffer András nemmel válaszolt.

Indoklása szerint még társelnöksége idején a párt úgy döntött, nem vesz részt a kvótanépszavazási kampányban, „de aki el akar menni, az csak nemmel tud válaszolni a kérdésre”. Szerinte mivel a válságot egyes magországok meghívólevelei robbantották ki, a nemzeti parlamenteket nem lehet kihagyni a megoldásból.

„A népszavazási kezdeményezés azonban erkölcstelen és szükségtelen”

– vélte Schiffer, aki szerint az adóforintokból csúcsra járatott kormányzati propaganda „önmagában lopás, ráadásul gyűlöletkeltő, ami hihetetlen felelőtlenség egy globális krízis közepén”. Azzal kapcsolatban is vannak aggályai, hogy jogilag mennyire értelmezhető a kényszerbetelepítés fogalma.

Ahogy azt sem érti pontosan, miért volt szüksége a Fidesznek erre a referendumra. Később megválaszolta: szerinte a „Habony-művek” azért találta ki ezt, mert úgy látta, kifulladóban van a migrációs téma, de a Fidesznek 2018-ig erről kell beszélnie.

„Egyébként a tanácsban Orbánnak vétójoga van. Miért nem alkalmazta? Ne itthon legyen bátor, ráadásul sok milliárd forintért, hanem Brüsszelben! Amit a Fidesz-propaganda állít, hogy újabb felhatalmazásra van szüksége, egyszerűen nem igaz” – jelentette ki az ügyvéd, akinek már vannak egyéni megkeresései, ám ő cégekkel akarna együtt dolgozni, miként 2010 előtt is tette. Hozzátette: „De szimbolikus ügyeket ezután is vállalok, korábbi frakciótársaimmal, sőt más ellenzéki politikusokkal is beszéltem már arról, hogy képviselem őket”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »