Schiffer: Hasonló perben Orbánt is képviseltem

Andy Vajna ügyvédje nem tudta megmondani, hogyan is hangzottak pontosan azok a mondatok, ami miatt ötmillióra perlik Schiffer Andrást.

Noha az sem volt kizárt, hogy esetleg ítélet születik Andy Vajna Schiffer András ellen indított személyiségi jogi perében a Fővárosi Törvényszéken, végül szűk 25 perc után véget ért a szerdai tárgyalás. A kaszinócézár ügyvédje ugyanis 15 nap határidőt kért a bíróságtól arra, hogy pontosan idézze azokat a mondatokat, amiket Schiffer András mondott el még tavaly tavasszal mondott el egy parlamenti sajtótájékoztatón, és amelyek szerintük sértik a milliárdos filmügyi kormánybiztos személyhez fűződő jogait.

Schiffer szerint röhejes, hogy valaki úgy indít ilyen pert, hogy sem a keresetben, sem a tárgyaláson nem tudja szó szerint megjelölni azt a szöveget, amit sérelmez.

Az LMP akkori társelnöke egyébként az említett sajtótájékoztatót annak apropóján tartotta, hogy a kormányoldal törvényt módosított, melynek eredményeként a közbeszerzésekből nem kell kizárni azokat a cégeket, amelyek korábban kartellezéssel buktak le. Schiffer akkor arról beszélt, ez például Andy Vajnának jön jól, mert így az érdekeltségébe tartozó Liga TV Kft. sem szorul ki a tenderekről. Fentiek miatt a törvénymódosítást „Lex Vajnának” nevezte. 

A perben a kormánybiztos jogi képviselője azzal érvelt, hogy a Liga TV-nek a cégnyilvántartás szerint nem volt, és most sem tulajdonosa Andy Vajna. Schiffer viszont erre azt mondja, ő nem is állította ezt, csak arról beszélt, hogy az érdekeltségébe tartozik. – Márpedig kiderült – mondta Schiffer –, hogy a Liga TV tulajdonosa és Vajna egy külföldi cége tulajdonostársak, ami érdekeltséget feltételez.

Hozzátette, még ha állította volna is, hogy Vajna a Liga TV tulajdonosa, az sem lenne elég a személyiségi jogok alapján történő elmarasztalásához, tudniillik egy érdekelt személyt tulajdonosnak nevezni egyrészt nem sértő, másrészt ebben a kontextusban jogilag a „lényegtelen tévedés” körébe tartozik.

„Lényegtelen tévedést” állapított meg a bíróság abban a 2007-es esetben is, amikor Orbán Viktort beperelte a Gyurcsány-éra Igazságügyi és Rendészeti Minisztériuma, amiért politikai megrendelésnek titulálta a 2006-os rendőri brutalitást – elevenítette fel Schiffer András, hozzáfűzve, a Orbán másodfokon a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezethez fordult jogi segítségért.

A TASZ ügyvédjeként egyébként Schiffer személyesen járt el a jelenlegi miniszterelnök képviseletében. 

Mindezt vélhetően Németh Szilárd civil szervezetekkel kapcsolatos megnyilvánulása miatt is emlegette fel Schiffer András.

A mostani polgári perben Vajna ötmilliót követel Schiffertől. Büntetőeljárást is indított, de azt első fokon elbukta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »