Saxo Bank: 50 dollár közelébe emelkedhet a Brent ára

Az év második félében hordónkénti 50 dolláros szint közelébe emelkedhet az egyik legjelentősebb nyersolajkeverék, a Brent ára, ebben a negyedévben viszont még 35-45 dollár körüli sávban mozog majd a Saxo Bank szerint.

A pénzintézet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott elemzésében kifejtette: árfelhajtó tényező lehet, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a magas költségszint mellett kitermelő vállalkozások a kitermelés visszafogására kényszerülnek. Szintén a drágulást segítené, hogy a nemzetközi kereslet folyamatosan növekszik, miközben az OPEC-en kívüli országok kitermelése csökken, és ez a folyamat valószínűleg az elkövetkező hónapokban is fennmarad.

Emellett nagyon rövid távon a kuvaiti olajmunkások sztrájkja is, mely mostanra véget ért, jelentős árfelhajtó hatással bírt, mivel napi 1,5 millió hordót is meghaladó olajmennyiséget vont el a piactól.

A közleményben megjegyzik, hogy az olajár csökkenésének irányába hat ugyanakkor, hogy Irán kitermelése a vártnál gyorsabb ütemben növekszik, ennek eredményeképpen egy olyan ország térhet vissza a piacra, amely korábban napi 1,6 millió hordó nyersolajat termelt ki, bár jelenleg még csak napi 300 ezer hordó a termelése.

A Saxo Bank elemzése arra is rávilágít, hogy a kudarcba fulladt dohai megbeszélést követően átrendeződhetnek az erőviszonyok Szaúd-Arábiában, így megnőhet annak a kockázata, hogy inkább politikai tényezők alakítják majd az olaj árát. Amennyiben Szaúd-Arábia Irán ellen fordítja az olajfegyvert, és a fenyegetéseinek megfelelően elkezdi növelni a termelését, úgy nem lehet kizárni, hogy az olaj ára ismét a 30 dollár körüli szintre csúszik vissza.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »