Sávelválasztót építenek Csíkszereda kijáratánál

Sávelválasztót építenek Csíkszereda kijáratánál

Sávelválasztó betonfalat építenek Csíkszereda déli kijáratánál, a Sepsiszentgyörgy felé vezető négysávos út közepére, az erre vonatkozó keretszerződést már megkötötte az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR), amely az ország több településén is hasonló munkálatokra készül.

brassoi ut vn 003_b

A tervek szerint több mint egy kilométer hosszan helyeznek el betonelemeket az úttesten, hogy gátolják a járművek átjutását a szembejövő sávra, azonban a szakaszon – a Zsögödfürdőre vezető vasúti átjárónál – gyalogos átjárót alakítottak ki, és aggodalomra ad okot, hogy az elválasztó fal miatt gyorsabban haladó autók nagyobb veszélyt jelentenek majd a gyalogosokra.

Cătălin Romanescu, az útügyi hatóság Hargita megyei igazgatója arról számolt be: mivel a közlekedésbiztonság növelésével indokolt sávelválasztó elemek elhelyezéséről Bukarestben döntenek, nem lehet tudni, hogy mikor kezdik el, illetve fejezik be a munkálatokat.

Azzal kapcsolatban, hogy a szakaszon már most is nagy sebességgel közlekedik a járművek többsége, a betonfal pedig növelheti a balesetveszélyt, Romanescu csak annyi közölt: egyes helyeken igen, míg máshol nem indokolt a sávelválasztó fal. Az igazgató szerint egyébként a környéken más országúti módosításokra is szükség lenne, Csíkszereda és Székelyudvarhely között például egy harmadik útsávot kellene létesítni, és nagyobb parkolókat is ki lehetne alakítani a pihenés biztosítása érdekében.

Romanescu arról sem nyilatkozott egyértelműen, hogy van-e esély egy gyalogos felüljáró megépítésére a zsögödfürdői letérőnél, elmondása szerint erről a helyszíni gyalogos forgalomra vonatkozó tanulmány alapján dönthetnek a szakemberek. Példaként a Prahova völgyén áthaladó országutat említette, ahol sok felüljáró épült, de ezeket alig használják.

Amint arról többször is beszámoltunk, Marosszentgyörgyön komoly felháborodást váltott ki, hogy a CNADNR még 2014-ben hasonló sávelválasztó betonfalat építtetett a települést átszelő országút közepére, az aggodalom ugyanis jogosnak bizonyult, hiszen azóta több baleset történt, mivel az autók gyorsabban közlekednek. A helyiek többször is tüntettek az elemek eltávolítása érdekében, de az útügyi hatóság nem reagált kifogásaikra.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »