Save the Children: csaknem tízmillió gyerek eshet ki az iskolából a járvány lecsengésével

Save the Children: csaknem tízmillió gyerek eshet ki az iskolából a járvány lecsengésével

Világszerte mintegy 9,7 millió gyerek eshet ki végleg az iskolából az év végéig a koronavírus-járvány miatt – figyelmeztetett a londoni székhelyű Save the Children nemzetközi segélyszervezet hétfőn.

Tizenkét országban – köztük Nyugat- és Közép-Afrikában, illetve Jemenben és Afganisztánban – szélsőségesen nagy a veszélye annak, hogy a gyermekek a kijárási korlátozások felfüggesztését követően sem térnek vissza az iskolába. További 28 országban nagy, illetve mérsékelt ennek kockázata – írta honlapján közzétett jelentésében a szervezet. A kijárási tilalmak csúcsán világszerte 1,6 milliárd gyermek nem járt iskolába.

A világjárvány előtt 258 millió gyermek és serdülő maradt ki az oktatásból.

Hírdetés

Inger Ashing, a Save the Children (Mentsék meg a gyermekeket) igazgatója példátlan oktatási vészhelyzetnek nevezte az elmúlt időszak fejleményeit.

– mondta.

A segélyszervezet beszámolója szerint a világ legszegényebb országaiban 77 milliárd dollárral (24 101 milliárd forinttal) csökkenhetnek az oktatásra szánt összegek a következő másfél évben. Azokban az államokban, ahol a kormány az oktatásra szánt pénzekkel foltozza be a világjárvány miatt keletkezett költségvetési lyukakat, 2021-ig akár összesen 192 milliárd dollárral is csökkenhetnek az oktatási kiadások – állítja a jelentés.

A Save the Children ennek fényében arra kérte a kormányokat és a donorországokat, hogy növeljék az oktatási kiadásokat. Emellett felszólította a hitelezőket, hogy függesszék fel a törlesztések behajtását a kevés jövedelmű országokban. Ennek köszönhetően akár 14 milliárd dollár is felszabadulhatna oktatási célokra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »