SaS: Dankónak azonnal le kellene mondania

SaS: Dankónak azonnal le kellene mondania

Az ellenzéki SaS azonnali lemondásra szólította fel Andrej Dankót (SNS), a parlament elnökét a kisdoktori munkájával kapcsolatos ügy miatt. Ha ezt nem teszi meg, a liberálisok kilátásba helyezték, hogy ismét indítványozni fogják a leváltását a parlamentben.

Az SaS egyben feltette a kérdést a koalíciós partnerek, a Smer-SD és a Most-Híd képviselőinek, hogy valóban hajlandóak-e elfogadni egy olyan embert a parlament elnökének és a második legfőbb közjogi méltóságnak, akire rábizonyították a plágiumgyanút.

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője szerint Danko 2000-ben nem hamis munkát készített, hanem ellopott egy hamis munkát. „Emília S. a Komenský Egyetemen már 1999-ben leadott egy ugyanilyen kisdoktori munkát. Danko fogta ezt a munkát, és hogy ne legyen gyanús, a Bél Mátyás Egyetemen nyújtotta be” – fejtette ki az ellenzéki politikus.

Hírdetés

Matovič nem tudta megmondani, hogy reális lehet-e Danko leváltása. „Ebben egyezségre kell jutnia az ellenzéknek” – jegyezte meg, hozzátéve: egy ilyen ülést többé-kevésbé feleslegesnek tartana. „Ennek inkább a lelkiismeretről és az erkölcsi tartásról kellene szólnia. Meglátjuk, hogy a kudarca után indul-e az elnökválasztáson” – tette hozzá.

Miroslav Beblavý, az Együtt (Spolu) párt elnöke rámutatott: a Bél Mátyás Egyetem szakmai bizottsága hivatalosan megerősítette, hogy Andrej Danko csaló és plagizátor. „Az Együtt nevében szeretném értékelni a bizottsági tagok civil kurázsiját, akikre biztosan nyomást gyakoroltak, hogy az esetet úgy könyveljék el, mint ami nem történt meg” – jelentette ki Beblavý.

Hozzátette: Szlovákia az Európai Unió keleti csücske, az EU-ban pedig a politikusok ilyen botlások miatt le szoktak mondani a tisztségükről. „Andrej Danko az országunkat az Eurázsiai Unió legnyugatibb tagjává akarja tenni, ahol a fejesekre nem érvényesek a szabályok. Ne engedjük meg neki és ragaszkodjunk hozzá, hogy távozzon a parlament elnöki székéből” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

A besztercebányai (Banská Bystrica) Bél Mátyás Egyetem Akadémiai Szenátusának különleges bizottsága, amelyet az egyetemen készült kisdoktori munkák plágiumgyanújának kivizsgálására hoztak létre, a szenátus pénteki ülésén megállapította, hogy a média által is tárgyalt két kisdoktori munka „tartalmaz olyan részeket, amelyeket a forrásmunkákhoz képest bizonyos mértékig átalakítottak, a munkák nagy része azonban nagymértékű egyezést mutat a forrásokkal, néhány helyen az eredeti források tagolása, a fejezetek és alfejezetek is egyeznek.” A nyilatkozatot Vladimír Janiš, a bizottság elnöke olvasta fel.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »