SaS: Alkotmányba ütközhetnek az üdülési utalványok

SaS: Alkotmányba ütközhetnek az üdülési utalványok

Az SaS ellenzéki párt szerint az alkalmazottaknak járó üdülési utalvány törvénybe foglalása nemcsak a szavazatvásárlásnak egy primitív módja, hanem ez azzal az alkotmányban szereplő kijelentéssel is ellentétben állhat, mely szerint a Szlovák Köztársaság gazdaságát a társadalmi és ökonómiai irányultságú piacgazdaság elvei irányítják. Erről Marie Stracenská tájékoztatott az SaS kommunikációs osztályáról.

„Az, hogy a parlament a gazdasági lehetőségektől függetlenül előírja az üdülési utalványok biztosítását, további kiadásokat ró a munkáltatókra, és rontja ezek a versenyképességét. Ez ellentétben áll a piacgazdaság elveivel” – közölte Jana Kiššová, az SaS alelnöke.

„A piacgazdaság elveinek ellent mondanak azok a szabályok, amelyek szerint a 49-nél több alkalmazottal rendelkező munkáltatóknak, még ha csődbe mennek is, kötelezően támogatniuk kell az alkalmazottaik üdülését, illetve az idegenforgalmat” – hangsúlyozta Miroslav Ivan, az SaS parlamenti képviselője.

Jana Kiššová hozzátette: „az ilyen utasítás ellentétben állhat az alkotmány 55-ös számú cikkelyével, amely szerint a Szlovák Köztársaság védi és támogatja a gazdasági versenyt”. Mivel a kisebb cégek alkalmazottai nem jogosultak a támogatásra, és mert az alkalmazottak csak azok után kapnak támogatást, hogy nem kis összeggel maguk is hozzájárultak ehhez, az SaS képviselői diszkriminatívnak és antiszociálisnak tartják a kormánykoalíció lépését.

Ha Andrej Kiska államfő nem küldi vissza a parlamentbe a Munka törvénykönyvének ezt a módosítását, akkor az SaS az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben, hogy az határozza meg, milyen mértékben avatkozhat be a parlament a vállalkozásokba.

Hírdetés

Január 1-től a Munka törvénykönyvébe bevezetik az alkalmazottak üdülési hozzájárulását. A törvényjavaslatot az SNS terjesztette elő a hazai idegenforgalom támogatása érdekében, és ezt 2018. október 23-án elfogadta a parlament.

A hozzájárulás az elszámolható kiadások 55%-a lesz, legfeljebb 275 euró évente. Ez azt jelenti, hogy ha az alkalmazott 500 eurót költ egy évben üdülésre, akkor a munkáltató 275 euróval támogatja őt. Ha az alkalmazottnak kevesebb költsége lesz, a munkáltató az elszámolható kiadások 55%-át fizeti ki.

Az elfogadott törvényjavaslat értelmében csak azok a cégek lesznek kötelesek az alkalmazottaiknak üdülési utalványt biztosítani, amelyeknek több mint 49 alkalmazottjuk van. Ugyanakkor csak azok az alkalmazottak lesznek jogosultak a támogatásra, akik legalább 24 hónapot ledolgoztak az adott helyen. Azoknak a munkáltatóknak, akik 49 vagy kevesebb dolgozóval rendelkeznek, az üdülési csekk biztosítása önkéntes lesz.

A parlament a végső szavazáskor elfogadott egy másik törvényjavaslatot is, amelyet a Most-Híd nyújtott be. A javaslat értelmében az üdülési hozzájárulást a szünidős gyerektáborok költségeinek a fedezésére is ki lehet majd használni. Üdülési hozzájárulást kaphatnak a közszolgálati és állami dolgozók, a rendőrség és a szlovák titkosszolgálat alkalmazottai, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar munkatársai. Ezenkívül a vámhivatalok, a tűzoltóságok, a mentőszolgálatok, a hegyi mentőszolgálatok munkatársai és a hivatásos katonák is.

A hozzájárulás adómentes lesz. Az alkalmazottak az utalványokat elektronikus bankkártya formájában fogják megkapni, személyre szólóan. Az utalványok az adott naptári év végéig lesznek érvényesek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »