Sártengerben gázolnak a migránsok az idomeni táborban

Sártengerben gázolnak a migránsok az idomeni táborban

Görögországban már 44 ezer migráns torlódik. Céljuk, hogy eljussanak Európa belsejébe. Miután hetek óta zárva a görög-macedón határ, keresik az új útvonalakat.

Egy nagyobb csoport Albánia felé próbálkozott, de feltartóztatták őket. Magyar szempontból jó hír, hogy Bulgária bejelentette: kerítést épít Görögországgal közös határán, ha arra indulnának a migránsok.

Folyamatosan érkeznek a migránsokat szállító kompok a pireuszi kikötőbe. A görög hatóságok szerint naponta 1500 ember ér partot, akad, aki még kis házi kedvencét is magával hozza.

Görögországban több mint 44 ezer migráns torlódott már fel, közülük mintegy 14 ezren a macedón határnál, mert a macedón hatóságok a hét eleje óta csak azokat engedik be, akik útlevéllel és vízummal érkeznek, vagy az országban akarnak menedéket kérni.

Elképesztőek a körülmények

Az idomeni táborban egyre elviselhetetlenebbek az életkörülmények. Az elmúlt egy hét özönvízszerű esőzései miatt az egész tábor valóságos sártenger, sokan bokáig gázolnak a mocsokban.

A higiéniás feltételek egyáltalán nem adottak. Ennyi emberre két tucat mobilvécé és mosdó jut, igaz, korábban senki nem számított arra, hogy ekkora tömeg torlódik fel. Egyre terjednek a betegségek is, főként a tisztaság hiánya miatt. Úgy tudni, már a sárgaság is felütötte a fejét.

Az Idomeniben uralkodó mostoha körülmények miatt egyre többen figyelnek fel a menekülttáborra. Csütörtökön az amerikai külügyminiszter-helyettes látogatott oda, szombaton pedig a világhírű kínai kortárs művész, Ai Weiwei ajándékozott egy zongorát a tábor lakóinak, hogy elviselhetőbbé tegye az egyhangú várakozást.

Nem tudják hová, de megindulnak

A napokban a görög hatóságok 162 bevándorlót fogtak el, akik éppen az albán határ felé tartottak. Elképzelhető, hogy a migránsok egy új útvonalon, Albánián, Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül próbálnak majd az EU-ba jutni. Az elszántabbak pedig, kihasználva az évtizedek óta működő koszovói-albán embercsempész útvonalakat, a tengeri átkelést is megkísérelhetik Olaszország felé. A tiranai kormányzat ezért megnövelte a határ védelmét.

De nem ez az egyetlen alternatív útvonal. A bolgár hatóságok attól tartanak, hogy a migránsok megelégelik a várakozást, és Bulgária felé veszik az irányt. Ezt követően szinte biztosra vehető, hogy a legtöbben Románián és Magyarországon át próbálnának meg Ausztriába, majd Németországba jutni.

Kerítést építhetnek a bolgárok

A bolgár védelmi miniszter ennek hatására már pénteken leszögezte: ha szükséges, Bulgária kész kerítéssel védeni Görögországgal közös határát is.

„Abban a pillanatban, hogy veszélybe kerülnek a határaink, fel tudunk húzni egy könnyű szerkezetű határzárat. Ez alatt főként szögesdrótkerítést kell érteni a zöldhatáron” – magyarázta Nikolai Nenchev.

Bulgária már évekkel ezelőtt 90 kilométer hosszú kerítést épített Törökországgal közös határára. Kezdetben a csempészeket akarták ezzel elriasztani, az elmúlt hónapokban azonban a határzár sok ezer Boszporuszon át érkező migránst tartóztatott fel.

Még visszább szorítanák a tömeget

Szombaton az osztrák belügyi és védelmi tárca vezetője is ellátogatott a bolgár kerítéshez. A politikusok saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy Szófia képes megvédeni Európa határait.

„A legjobb, ami történhetett, hogy lezárult a balkáni útvonalat” – jelentette ki a látogatást követően az osztrák védelmi miniszter.

Kollégája is dicsérte a bolgár hatóságok munkáját, és ismételten leszögezte: Ausztria nem kér a gazdasági bevándorlókból.

„Nem számít, hogy éppen folynak a tárgyalások, nekünk mielőbb le kell zárnunk Európa határait, hogy megállítsuk az embercsempészeket” – mondta Johanna Mikl-Leitner.

Az osztrák külügyminiszter szerint azonban a balkáni határok lezárása sem elég. Lépéseket kell tenni a földközi-tengeri útvonal felszámolására is.

Léphetnek a görögök

Az áradat nem enyhül, és Görögország kétségbeesetten küzd több fronton is. Egyrészt a rengeteg érkezővel, jelenleg ugyanis az egész országban 30 ezer férőhely van, miközben már csaknem 45 ezer migráns tartózkodik az országban. Most a görög hatóságok 14 befogadó állomást bővítenek, vagy építenek, hogy el tudják helyezni a bevándorlókat.

Másrészt Athén meg kell, hogy feleljen a nemzetközi szervezeteknek, egyre több bírálat érte ugyanis az országot, hogy nem biztosít emberhez méltó körülményeket a migránsoknak, főként a görög-macedón határon.

A görög hatóságok úgy döntöttek, véget vetnek az idomeni állapotoknak. A hétvégén elkezdtek arab, farszi és pastu nyelven írt szórólapokat osztani, amelyben arról tájékoztatják a migránsokat, hogy mindenkit elköltöztetnek innen, be az ország belsejébe, rendes befogadó állomásokra. Csakhogy ezt nem biztos, hogy a bevándorlók is akarják.

A migránsok inkább Németországba mennének

Az idomeni táborban több százan tüntettek a német kancellár nevét harsogva, abban bízva, hogy majd Angela Merkel megnyittatja a macedón határt. A migránsok ugyanis mindeddig azért nem voltak hajlandók elmenni innen, mert attól félnek, ha időközben tényleg – csak egy kis időre is – megnyitják az átlépőt, akkor esetleg lemaradnak a lehetőségről. Ezért inkább maradtak a sárban, mocsokban és az esőben, sokszor étlen-szomjan.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »