Sarkozy állt a párttársai célkeresztjében

Nagyobb összecsapások nélkül, nyugodt hangulatban mutatták be a francia jobboldal elnökjelöltjei programjukat csütörtök este az első televíziós vitájukban, amelyben elsősorban Nicolas Sarkozy volt államfő (2007-2012) állt a párttársai célkeresztjében.

Másfél hónappal a francia jobboldal kétfordulós elnökjelölt-állító választása előtt a hét jelölt gondosan ügyelt arra, hogy a két és fél órás vitában ne forduljanak egymás ellen. Nem is szóltak közvetlenül egymáshoz, hanem kizárólag a műsorvezetők kérdéseire válaszolva szigorú időkeretekben, visszafogottan beszéltek a kormányzati elképzeléseikről.

A favoritnak számító Alain Juppé volt miniszterelnök és külügyminiszter, Bordeaux polgármestere végig háttérben maradt, és hagyta, hogy a többiek támadják a felmérések szerint második helyen álló Nicolas Sarkozyt.

„Együtt kormányoztunk”

Az első megszólaló, Jean-Francois Copé, aki Nicolas Sarkozy elnöksége idején költségvetési miniszter volt, azzal indított, hogy a változás, amelyet a 2007-es kampányban Nicolas Sarkozy ígért, nem valósult meg, ezért ő szeretné azt véghez vinni.

„De hát együtt kormányoztunk” – válaszolt vissza a volt elnök, aki megválasztása esetén „energikus, azonnali és konkrét” alternatívát ígért a baloldal ötévi kormányzását követően. Bruno Le Maire, aki Nicolas Sarkozy agrárminisztere volt, szintén az elmúlt kormányzatok mozdulatlanságét bírálta, és a teljes megújulást tűzte zászlajára.

„Mindenki azt gondol, amit akar. Végül is azért vagyunk mindannyian jelöltek, mert nem ugyanazok az elképzeléseink” – hangsúlyozta a volt elnök.

Bírósági ügyek

Az elsősorban gazdasági kérdésekről szóló vitában, amelyben a már ismert programjukat részletezték a jelöltek, a két nagy esélyes, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy bírósági ügyei is szóba kerültek.

A 71 éves Alain Juppét 2004-ben 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és egy évre eltiltották a választáson elnyerhető politikai tisztségektől amiért az 1990-es években a jobboldali párt munkatársait párizsi alpolgármesterként a városháza büdzséjéből fizette.

A politikus arra emlékeztetett, hogy a fellebbviteli bíróság kimondta: a törvénytelen finanszírozás nem járt személyes haszonszerzéssel, és hogy nem lehet egy embert bűnbakká tenni egy kollektív hibáért. Azt is kiemelte, hogy az eset óta többször újraválasztották polgármesternek Bordeaux-ban.

„Ha a franciák úgy ítélik meg, hogy a hibám diszkvalifikál, nem fognak megválasztani” – mondta Alain Juppé.

Nicolas Sarkozy – aki tucatnyi jelenleg folyó eljárásban érintett, és egy korrupciós ügyben, valamint a 2012-es kampánya állítólagos törvénytelen finanszírozása miatt bíróság elé kell majd állnia – azt hangsúlyozta, hogy „37 év politikai élet után még soha nem ítélték el”.

„Azt gondolják, hogy ha lenne mit a szememre hányni, elindulnék ebben a kampányban?” – mondta a nézőknek a volt elnök.

A többi jelölt viszont azt emelte ki, hogy a jobboldali elnökjelöltnek példásnak és tisztességesnek kell lennie.

Alain Juppét tartják esélyesnek

A jelöltállító-választás előtt még kétszer, november 3-án és 17-én mérkőzik meg egymással a hét jelölt, a két forduló között pedig november 24-én vitázik egymással a második fordulóba jutott két politikus.

A francia választóknak várhatóan mintegy 12 százaléka részt vesz a november 20-án és 27-én megrendezésre kerülő jobboldali előválasztásokon, amelyeknek tétje jelentős, hiszen a belviszályban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált Franciaországban az elmúlt kormányzási időszakban. Így az előválasztások győztese jó eséllyel Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért jövő májusban. Jóllehet a Nemzeti Front jelöltjének választásról választásra nő a támogatottsága, a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. Azaz a jobboldali előválasztások győztesének szinte egyenes az útja az államfői székig.

Elemzők szerint a bevándorlás-ellenes Nemzeti Front témáinak átvételével és népszavazási javaslataival Nicolas Sarkozy az öt évvel ezelőtti kampány forgatókönyvét ismétli meg, amikor is hivatalban lévő elnökként kért újabb ötéves mandátumot a választóktól. A felmérések szerint a franciák úgy ítélik meg, hogy az exelnök nem tudott megújulni, és ezért fokozatosan lemarad legfőbb párton belüli riválisa és volt külügyminisztere, Alain Juppé mögött. Bordeaux jelenlegi polgármestere egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a jobboldali elnökjelölt-állító választás első fordulójában a szavazatok 42, míg Nicolas Sarkozy csak 28 százalékára számíthat, a második fordulót pedig Alain Juppé 62 százalékkal nyerheti meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »