Sárkányselyem páncélok tesztelésére készül az amerikai hadsereg – génmódosított hernyók segítségével

Sárkányselyem páncélok tesztelésére készül az amerikai hadsereg – génmódosított hernyók segítségével

Génmódosított selyemhernyók kivételesen erős és rugalmas pókfonalat termelnek, ebből készülhetnek az új generációs testpáncélok.

„Dragon Silk” testpáncélok tesztelésére készül az amerikai hadsereg – jelentette be a különleges anyagot feltaláló Kraig Biocraft Laboratories.

A selyemfonalakat egy másik cég fogja anyaggá szőni, a hadsereg pedig arra kíváncsi, hogy ez a könnyű és rugalmas szövet csakugyan ellen tud-e állni a repeszeknek és lövedékeknek.

Régóta ismert, hogy a pókfonál a természetben fellelhető egyik legerősebb anyag, melynek szakítószilárdsága az acélét is meghaladja.

A pókfonál emellett kiválóan nyúlik, a belőle készült háló pedig a nyújtás után sem lóg, visszanyeri eredeti formáját.

Pókokat azonban nem lehet tömegesen tenyészteni – sok faj kannibalizmusra hajlamos, ráadásul a selymüket sem termelik a kutatók tetszése szerint.

A Kraig Biocraft biológusai ezért azonosították a pókfonál „receptjét” leíró géneket és azokat selyemlepkékbe ültették.

A selyemhernyók így a módosított gének alapján, pókfonálból szövik a gubójukat – ez a Dragon Silk, vagyis sárkányselyem.

Jon Rice projektvezető szerint a módszer hatékony és olcsó; a labor egy kiló selymet alig 300 dollárból állít elő, míg vetélytársaik ugyanezt 30-40 ezer dollárból képesek csak megoldani.

A szakember szerint korántsem csak katonai felhasználásban gondolkodnak, sportfelszereléseket, protektorokat is szeretnének készíteni a sárkányselyemből.

(Híradó – Live Science nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »