Salvini: nyugati országok próbálnak segíteni a pakisztáni Ászija Bibinek

Salvini: nyugati országok próbálnak segíteni a pakisztáni Ászija Bibinek

Olaszország más nyugati országokkal közösen próbál segíteni a Pakisztánban istenkáromlás miatt elítélt, majd később felmentett keresztény nőnek, Ászija Bibinek – mondta el kedden Matteo Salvini olasz belügyminiszter az RTL 102,5 olasz rádióadón.

“Dolgozunk az ügyön. Más nyugati országokkal együtt. De nagyon diszkrétnek és óvatosnak kell lennünk” – fogalmazott Salvini.

Ászija Bibit 2010-ben ítélték kötél általi halálra, mert vádlói szerint gyümölcsszedés közben összeszólalkozott muszlim nőkkel, és istenkáromlást követett el. Jogvédők évek óta bírálják Pakisztánt az istenkáromlást büntető paragrafus miatt, amely alapján halálbüntetés is kiszabható. Az aktivisták szerint a törvénnyel könnyű visszaélni, és sokan a tárgyalást sem érik meg, mert előfordul, hogy meglincselik vagy meggyilkolják azokat, akiket istenkáromlás vádja ér. A törvény több pakisztáni bírálója is gyilkosság áldozata lett.

Hírdetés

Salvini szerint 2018-ban nem lehet megengedni, hogy valakinek az élete pusztán tanúvallomások alapján veszélybe kerüljön.

Ászija Bibit nyolc év után, a múlt héten bizonyíték hiányában felmentette a pakisztáni legfelsőbb bíróság, de saját biztonsága érdekében nem engedték szabadon, és az esetleges fellebbezés lezárultáig nem hagyhatja el az országot.

Jogvédők szerint ez számára halálos ítélettel ér fel. Az asszony felmentését követően feldühödött iszlamisták országszerte erőszakos tiltakozásba kezdtek, és Ászija Bibi valamint az őt felmentő bírák meggyilkolására szólítottak fel.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »