Salah: abszolút bevált a rekordáron vett szélső

Salah: abszolút bevált a rekordáron vett szélső

Közhely, de azt szokták mondani, hogy aki egy esős hideg estén jól teljesít a Britanniában, a Stoke City stadionjában, képes megállni a helyét a világ egyik (ha nem A) legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben. Nos, miután Salah a hétközi fordulóban kettőt is vágott az egyik legkellemetlenebb brit csapat hírében álló Stoke-nak, kijelenthetjük, az egyiptomi visszailleszkedett a PL-be. Sőt, miután vezeti annak góllövőlistáját, konkrétan az év legjobb igazolásának tűnik.

Pedig amikor júliusban a Liverpool bejelentette, hogy leigazolta az AS Roma jobbszélsőjét klubrekordnak számító 42 millió euróért, nem mindenki gondolta azt, hogy a Chelsea-be korábban magát beverekedni képtelen játékos jó vétel. Akkor írtam egy cikket, amelyben amellett tettem le a garast, hogy Salah hasznos focistája lesz a keretnek.

http://mno.hu/

Kezdjük azzal, amit Jürgen Klopp mondott az egyiptomi leigazolásakor. „Fantasztikus játékos, nagy sebességgel. Azt mondtuk az előző szezon végén, hogy a már meglévő remek keretünkbe különböző készségeket igyekszünk majd bevonni; ezek egyike a sebesség. Ott van még a jó befejezés, a helyzet-előkészítés, a gólszerzés és miegyéb. Ő mindegyiket hozza” – mondta akkor. Az első négy hónap alapján úgy fest, hogy mindegyikben igaza volt a Liverpool német vezetőedzőjének.

Ősz elején még gyakran poénkodtak azzal a Liverpool-drukkerek és az őket froclizni szerető ellenfelek, hogy Salahnak egy gólhoz három helyzetre van szüksége. Az egyiptomi azóta kozmetikázott a helyzetkihasználásán, olyannyira, hogy a liga leghatékonyabb góllövőjévé vált. A WhoScored statisztikái szerint a PL-ben 3,6 lövése van meccsenként, ebből 2,1 találja el a kaput – utóbbival ligamásodik, Harry Kane 2,2 kaput eltaláló lövéssel áll előtte, igaz, ő meccsenként hatszor próbálkozik. De beszédes az is, ha összevetjük a többi eredményes góllövővel is:

Hírdetés

A korábban említett cikkemben az alábbi megállapítást tettem: „Salah meglátásom szerint a kisebb csapatok elleni meccseken lehet majd hasznos, amikor felállt védelem ellen kell játszania a Liverpoolnak”. Ez is többé-kevésbé bejött, hiszen eddigi 17 gólja közül (12-t ebből a PL-ben szerzett) négyet szerzett komolyabb csapat ellen: az Arsenal, a Sevilla, a Tottenham és a Chelsea ellen köszönt be egyszer-egyszer. Egynél több gólt ugyanakkor az alábbi csapatok ellen rúgott (minden alkalommal kettőt): Maribor, West Ham, Southampton és Stoke City. A 12 bajnoki találat egyébként több Salahtól, mint amire Lionel Messi, Cristiano Ronaldo vagy Neymar képes volt ebben a szezonban – igaz, mindannyian kevesebb meccsen léptek pályára.

A játékos elképesztő novembert produkált (6 mérkőzésen 8 gólt gurított), de már a hónap elején megírta róla a Liverpool egykori zseniális védője, Jamie Carragher, hogy ő a szezon kiemelkedő igazolása volt. A brit konzervatív The Daily Telegraph hasábjain úgy fogalmazott, amikor először látta gólt szerezni a szezon elején, azt hitte, 15 gólt fog rúgni. „Alábecsültem. Most 25-re tippelek” – írta november harmadikán. Ugye ma már tudjuk, hogy 17-nél jár. Mint írta, az egyiptomi több, mint egy hagyományos szélső, olyan támadó, aki minden pályára lépésekor képes gólhelyzetbe kerülni.

„Ahogy Mané esetében is történt, úgy tűnik, Salah is többet ér, mint amennyibe került”

– írta akkor Carragher. Leigazolásakor 42 milliót fizetett a klub az akkor 35 millió eurót érő focistáért – legalábbis a Transfermarkt ennyire taksálta. A mértékadó német portál október 23-án 40 millióra becsülte Salah értékét, azaz mára kétmilliósra csökkent a kifizetett összeg és a játékos értéke közti differencia. Ebbe beleszámíthatott az is, hogy Salah lőtte ki Egyiptomot a világbajnokságra.

„Az európai kupaporondon való részvételhez is elengedhetetlen, hogy új, könnyen a csapatba illeszthető játékosok érkezzenek a Liverpoolba. Salah ilyennek tűnik – hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, az majd elválik” – írtam júliusban. Nos, úgy tűnik, pár hónap alatt elvált, hogy beváltotta. Olyannyira, hogy a Liverpool drukkerei néhány éve lelkesedhettek ennyire egy játékosért: őt Luis Suáreznek hívták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »