Saková főrendőre máris kilőve

Megtorpedózta Marián Slobodníknak a főrendőri posztra való jelölését Peter Pellegrini kormányfő. Az ellenzék szerint a kormánykoalíció képtelen olyan jelölttel előállni, akit ne lehetne összefüggésbe hozni a hazai oligarchákkal.

Denisa Saková (Smer) belügyminiszternek tegnap kellett volna nyilvánosságra hoznia jelöltjét az országos rendőrfőkapitányi posztra. A kiszivárgott hírek alapján Peter Pellegrini kormányfő nemet mondott Marián Slobodník ideiglenes kinevezésére. Saková a vitatható múltú és kétes kapcsolatokkal rendelkező Slobodníkot ültette volna a rendőrség élére. Slobodník korábban a besztercebányai kerületi rendőrkapitányságot irányította. Később egy olyan cégnél helyezkedett el, amely az irányítása alatt számos megbízást kapott a rendőrségtől. A miniszter kiszemeltje jelenleg rendőrségi attasé Horvátországban. Pellegrini valószínűleg azért állította le, mert Slobodník veje a több millió eurós adócsalással vádolt Ladislav Bašternákkal vállalkozik. Lapzártáig a két smeres politikus hivatalosan nem kommentálta a jelölttel kapcsolatos nézeteltérésüket. A belügy mára ígért reakciót. 

Hírdetés

Grendel Gábor (OĽaNO–Nova) szerint a Smer kormányzása alatt képtelenség olyan jelöltet találni, akit ne lehetne összefüggésbe hozni az oligarchákkal. A képviselő úgy véli, azok, akik alkalmasak lennének erre a posztra, nem akarnak a tárca jelenlegi vezetésével együttműködni. Jozef Rajtár (SaS) szerint Pellegrini azért utasította el ezt a jelöltet, mert kinevezése a nyilvánosság arculcsapását jelentette volna. Rajtár arra is emlékeztetett, hogy a belügyminiszter hetekig kereste Tibor Gašpar utódját, és képtelen volt olyan jelölttel előállni, aki nem köthető Marian Kočnerhez, Ladislav Bašternákhoz vagy a hazai alvilág más személyeihez. „Peter Pellegrini gyönge kormányfő, legfeljebb arra van ereje, hogy utólag elutasítsa a jelöléseket” – állítja az ellenzéki képviselő. Grigorij Mesežnikov szerint a kormányfő tudatosította, ez a jelölt elfogadhatatlan a nyilvánosság számára, és nem akarta kockáztatni, hogy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan ismét utcára vonuljanak a polgárok. „Ez nem jelenti azt, hogy nem keresnek olyan jelöltet, aki lojális a Smerhez” – magyarázta a politológus, aki szerint várnunk kell, hogyan reagál Robert Fico pártelnök Pellegrini lépésére.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »