Sajtószabadságot korlátoz a közmédia?

Újabb szintre lépett a hazai szabad sajtó korlátozása, az Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki interjújáról készült hanganyagot az MTVA nem bocsátja többé a Hír TV rendelkezésére – számolt be róla a csatorna Facebook-oldalán pénteken. A közmédia annak ellenére tagadta meg a kérést, hogy a felvétel felhasználását a TV2-nek engedélyezte. Lapunk kereste a Vaszily Miklós vezérigazgató irányította MTVA-t, hogy megtudjuk, miért tagadták meg a Hír TV kérését, és mennyire tartja összeegyeztethetőnek a sajtószabadsággal és a közszolgálatisággal azt, hogy nem hajlandók segíteni egyes sajtóorgánumok munkáját. Figye­lemre méltó az MTVA döntése abban a tekintetben is, hogy az intézkedésükkel Orbán Viktor miniszterelnök sajtómegjelenéseit is korlátozzák. Az állami média lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

Utóbbi azért érdekes, mert az MTVA korábban kifejezetten nehezményezte, amikor a sajtó képviselői nem kérték az állásfoglalásukat bizonyos ügyek kapcsán. Például amikor ifj. Knézy Jenő, a közmédia kommentátora nem mondta ki az idei olimpián a 100 méteres női pillangóúszás előfu­tamgyőztesének, a menekült Juszra Mardininek a nevét, a közmédia sértődött hangvételű közleményt adott ki. – Megint úgy törli a lábát a magyar sajtó közmédiával ellenséges része az M4 Sport olimpiai kommentátorába, hogy nincs tisztában a tényekkel, és ami nagyobb baj, rá sem kérdez azokra, hanem előítéleteitől vezérelve súlyos jelzőkkel minősíti a teljes közmédiát – írták.

Az évente több tíz milliárd forintnyi közpénzből fenntartott szervezetnek nem a Hír TV kérésének megtagadása az első barátságtalan lépése a médiával szemben. Egy időben például az MTVA rendszeresen kiposztolta közösségi oldalára az újságírói kérdéseket a sajtóosztály arra adott válaszaival egyetemben. Ezzel pedig nyilvánvalóan ellehetetlenítették a sajtó képviselőinek munkáját, akiknek a feladatuk az, hogy elsőként írjanak meg exkluzív információkat. Az intézkedést a közmédia akkor azzal indokolta: a magyar sajtó szereplői rendszeresen és tendenciózusan megmásították az MTVA bizonyos kérdésekben adott válaszait, így a szervezet egyetlen lehetősége az volt az önvédelemre, ha mind a kérdéseket, mind az arra adott válaszokat az érdeklődő közvélemény elé tárja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »