Sajtópert nyert a volt NAV-vezető

Sajtópert nyert a volt NAV-vezető

Információnk szerint másodfokon jogerősen pert nyert a Népszabadság és a Népszava ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési főosztályának egykori vezetője.

Dávida Marianna, aki jelenleg is a hatóság munkatársa, azért perelte be két évvel ezelőtt a napilapokat, mert az amerikai kitiltási botrány kapcsán azt írták róla, rajta van az Egyesült Államokban nemkívánatosak listáján, és személyesen állított le adóhatósági vizsgálatokat. Egykori kollégái is vallottak ellene; azt állították, Dávida telefonon adott utasításokat bizonyos ellenőrzési ügyekben.

A NAV korábbi tájékoztatása szerint az ügyben a nemzetközi hatóságoktól kért információkra is támaszkodó részletes ellenőrzés nem igazolta a rendeltetésellenes joggyakorlásra, színlelt ügyletekre vonatkozó feltételezéseket. A személyiségi jogi pert többször elnapolták, a főosztályvezető tavaly ősszel első fokon pert vesztett. Dávida azt állította, nincs és soha nem is volt rajta az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, még érvényes amerikai vízumát is felmutatta. A bíróság ennek ellenére minden vádpontban felmentést adott a Népszabadságnak.

Az indoklás szerint az akkor rendelkezésre álló információk alapján okszerűen juthatott a lap arra a következtetésre, hogy szerepelhet a kitiltási listán. A vizsgálatok ellehetetlenítéséről szóló állításokról pedig azt mondta a bíróság, azok annyira általánosak voltak, hogy azért nem lehet felelősségre vonni a lapot. Az újság egyébként azt is írta a NAV egy másik volt főosztályvezetőjére hivatkozva, akit tanúként hallgattak meg a perben, hogy az ellenőrzési főosztály egykori vezetője utasításokat adott néhány ellenőrzési ügyben. Tegnap a Fővárosi Törvényszék azonban Dávida Marianna javára döntött.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »