Sajtóapostolok találkoztak Nyíregyházán

Sajtóapostolok találkoztak Nyíregyházán

Szeptember 30. és október 2. között Nyíregyházán rendezték meg az egyházközségi lapok és honlapok szerkesztőinek XV. találkozóját.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egyházközségi lapok és honlapok munkatársai évente más-más helyszínen találkoznak, azzal a szándékkal, hogy képezzék magukat, személyesen is megismerjék egymást, valamint bepillanthassanak az adott év vendéglátójának életébe. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége ezúttal a Nyíregyházi Egyházmegyével közösen szervezte meg ezt a hétvégét.

A találkozónak a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthont. A szakmai jellegű előadások mellett a Nyíregyházi Egyházmegye a javarészt római katolikus vallású résztvevőknek bemutatta a Görögkatolikus Metropóliát.

A sajtóapostolokat szeptember 30-án, pénteken este Szocska A. Ábel apostoli kormányzó köszöntötte, majd részvételével egy személyes hangvételű beszélgetés indította a programot. Az est különleges pillanatai voltak, amikor a sajtóapostolok egy rövid ideig részt vettek az Istenszülő oltalma ünnepet megelőző virrasztáson a Görögkatolikus Papnevelő Intézet hallgatóival.

A szombati nap programjában szerepelt egyháztörténeti, művészettörténeti, szertartástörténeti előadás, a résztvevők megtekinthették a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjteményt és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola régi nyomtatványgyűjteményét, a rövid belvárosi séta során pedig a Szent Miklós-székesegyházat és a református templomot is. Vallási és társadalmi sokszínűség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében címmel Szikora József, a MAKUSZ elnökének vezetett egy kerekasztal-beszélgetést, melyen meghívott vendégként Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is jelen volt. A sajtóapostolok egy görögkatolikus egyházközség életébe is betekinthettek, amikor a nyíregyháza-kertvárosi templomba látogattak vecsernyére és vacsorára.

Vasárnap Máriapócsra látogatott a csoport. A nemzeti kegyhelyen tett rövid séta után Szent Liturgián vettek részt, majd egy összegző beszélgetés és ebéd után a jövő évi találkozás reményében búcsúztak el egymástól a résztvevők.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »