Sajó-szennyezés: a bányavíz egy részét elterelték, de továbbra is folyik ki szennyezett víz

Sajó-szennyezés: a bányavíz egy részét elterelték, de továbbra is folyik ki szennyezett víz

Befejezték a kármentő munkálatokat az alsósajói Gábriel-aknánál, amelyből a kifolyó szennyezett víz februártól szennyezte a Sajót. 

Emiatt a folyó élővilága egy szakaszon kipusztult.

A Központi Bányamentő Állomás a múlt héten befejezte a víz elterelését”

Hírdetés

– nyilatkozta Peter Žitňan, az Ércbányák állami vállalat igazgatója. A mélyből feltörő bányavizet egy vastag falú acélcsövön keresztül közvetlenül vezetik a felszínre. Így a víz nem halad keresztül az elhagyott bányán, és kevesebb szennyező anyagot mos ki.

A szennyeződés így 80 százalékkal csökkent. „Tudatában vagyunk, hogy a probléma nem szűnt meg, és hogy a kiáromló 20%-nyi szennyeződés továbbra is környezeti problémát jelent. A Szlovák Tudományos Akadémia Geotechnikai Intézetével közösen dolgozunk a megoldáson” – mondta Žitňan.

Orosz Örsöt, a Szövetség elnökségi tagját, valamint Varga Tibort és Ján Korpát rendőrségi kihallgatásra idézték be. Az aktivisták május 28-án, figyelemfelhívó jelleggel néhány órára eltorlaszolták az alsósajói bánya kifolyóját. Az ügyben közhasznú bányamű megrongálásának gyanújával eljárás indult, melyben tanúként hallgatták ki őket.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »