Saját szövetségesei közül kerülhet ki Angela Merkel legerősebb kihívója

A németek 42 százaléka a Keresztényszociális Uniónak, az Angela Merkel német kancellár mögött álló Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártjának a jelöltjét támogatná a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-)választáson – derült ki a Focus című német hírmagazin által pénteken ismertetett reprezentatív felmérésből.

 

A TNS Emnid közvélemény-kutató intézet adatai szerint az ország keleti részén a megkérdezettek több mint fele, 52 százaléka, míg a nyugati országrészben 40 százalék szeretne egy CSU-s jelöltet. A felmérésből kiderül, hogy az utóbbi időben megerősödött jobboldali konzervatív erő,

az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű legnagyobb parlamenten kívüli párt követői közül 64 százalék támogatna egy CSU-jelöltet, a CDU/CSU pártszövetség hívei körében viszont csak 34 százalék ez az arány.

A CSU egyelőre még nem döntött arról, hogy saját jelöltet indít-e a közelgő választásokon. Horst Seehofer pártelnök a hét elején azt mondta, hogy még nem hoztak személyi döntéseket. 

Hibás dolog lenne egy évvel a Bundestag-választások előtt tartalom nélkül csupán neveket bekiabálni

– mondta. Seehofer azt is világossá tette, hogy ugyan kívánatos lenne, ha a CDU és a CSU közös megoldásról döntene a választásokat illetően, erre azonban semmiképp sincs biztosíték.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »